Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kake og kraftkommune

TOFTE: Her i Tofte, ytterst på Hurumlandet, er det mulig å etablere et senter for digital kraftindustri, ble fellesnemnda fortalt fredag.

Det ble servert kake og kraftkommune i fellesnemnda for nye Asker fredag.

Det startet med marsipankake og gratulasjoner i anledning kvinnedagen, og en oppfordring fra Lene Conradi til kvinner om å våge mer. Hadde det uinnvidde flertallet i fellesnemnda visst hva som skulle komme etterpå, vil de kanskje insistert på champagne også. Ikke i anledning kvinnedagen, men ideen om å gjøre Asker kan bli en kraftkommune.

– Det er sjelden jeg blir satt ut, men det er nesten så jeg ikke tror det jeg ser, sa Aps Ivar Granum, selv bosatt på Hurum og på nært hold har sett hva kommunen har slitt med etter at Södra Cell la ned virksomheten på Tofte.

Som de fleste andre i fellesnemnda var han totalt uvitende om det som skulle komme.

Borgen-mannen Dag Aanensen fra Nordic Consulting la frem ideen om hvordan nye Asker kan bygge et digitalt senter for datakraft på Tofte, ytterst på Hurumlandet, og bli et potensielt serverhotell for internasjonale selskap.

Om du lurer på potensialet: Microsoft skal bygge to slike datasentre – ett i Oslo-området og ett i Stavanger. De har allerede inngått en syvårsavtale med Equinor, verdt flere milliarder kroner (ekstern lenke).

Tofte har noen naturlige forutsetninger på plass. De har arealene som kreves – fra en 100 til 500 mål stor tomt. De har kraft- og fibertilgang, og nærheten til sjøen gir mulighet for en sjøkabel over til Danmark.

Fikk du med degRøyken og Hurum krever plass på A-laget?

Et integreringsprosjekt for nye Asker, sier Aanensen. Et datasenter kan bidra til at Asker posisjonerer seg på et viktig satsingsområde for regjeringen og en sterk vekstnæring nasjonalt og internasjonalt. For Askers del kan et datasenter også innebære nye, kortreiste, digitale arbeidsplasser.

Sitat kraft

Planene ligger langt frem i tid, utredninger er knapt påbegynt, men dette var møtet hvor de fleste var opptatt av mulighetene, ikke begrensningene.

På marsipankaken denne fredagen var Pippi sitert: «Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert».

Når det kommer til et datasenter har Asker, Røyken og Hurum aldri bygget et slikt før. Så det klarer de helt sikkert.

Les mer på Budstikka.no/debatt


Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.