Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kadetten må rydde opp

God stemning da J. I. D fra USA sto på Løkkescenen under Kadetten i 2019. Nå er stemningen dårligere, etter at billettkjøpere fortsatt venter på refusjon av billettpengene fra den koronaavlyste festivalen i 2020.

God stemning da J. I. D fra USA sto på Løkkescenen under Kadetten i 2019. Nå er stemningen dårligere, etter at billettkjøpere fortsatt venter på refusjon av billettpengene fra den koronaavlyste festivalen i 2020.

Foto: Joakim S. Enger

Musikkfestivalen Kadetten er ett av mange kulturarrangementer som er rammet av koranapandemien. Fjorårets festival måtte avlyses, det samme gjelder i år.

Snart ett år etter at festivalen skulle vært arrangert i 2020, venter fortsatt rundt 7.000 billettkjøpere på å få pengene sine refundert. I kjølvannet har det vært konkurskrav og kritiske artikler om festivalens økonomi, blant annet i Dagens Næringsliv og på bransjenettstedet ballade. no.

Sistnevnte var i forrige uke først ute med nyheten om at Kulturrådet 13. april i år tildelte festivalen over 8,5 millioner kroner i støtte. Den kom med den klokkeklare forutsetningen om at «6.887.827 i sin helhet tilbakebetales billett kjøpere». Pengene ble utbetalt i slutten av april.

Nå er snart to måneder gått. Men billettkjøperne har ennå ikke sett pengene sine. 

Blant dem Mariel Charlene Marienborg (20) som kjøpte billetter for 3000 kroner til seg og en venninne. – De har lovet gjentatte ganger at vi skal få pengene. Jeg opplever det egentlig som jeg har blitt svindlet. Det er veldig kjedelig, sier hun. 

Det burde være en selvfølge at pengene tilbakebetales så raskt som mulig, når det står så eksplisitt hva pengene skal gå til.

Festivalens nettsider er ikke oppdatert siden oktober i fjor, og i skrivende stund foreligger det ingen informasjon om hvordan festivalen vil håndtere tilbakebetalingene. 

Det er foruroligende, og bør få alarmklokkene til å ringe hos Kulturrådet. 

Selv om de ikke har gitt Kadetten en tidsfrist for å refundere billettene, må de følge opp at pengene havner der de hører hjemme. Alternativt må Kadetten betale tilbake støtten. Det første er selvsagt klart å foretrekke, siden mange av billettkjøperne er unge mennesker.

Kadetten ble første gang arrangert i 2018. De har en fem års kontrakt med Bærum kommune, og kontrakten løper ut neste år. Om de skal få forlenget avtalen utover festivalen i 2022, avhenger av en ryddig økonomi. – I så fall må alle publikummere som ikke vil vente til 2022, ha fått refundert sine billetter og gamle regninger gjort opp, sier leder for kultur og samarbeid i Bærum kommune, Kristin Bjelke.

Det burde være en selvfølge at pengene tilbakebetales så raskt som mulig, når det står så eksplisitt hva pengene skal gå til. Noe annet vil være et åpenbart misbruk av offentlig støtte.

Derfor er det viktig at også Bærum kommune følger utviklingen nøye. Hvis Kadetten ikke gjør opp for seg, må det vurderes nøye om det er andre som heller bør få slippe til på Kadettangen i fremtiden.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.