Jubelen har stilnet
Det var ikke det lykkeligste døgnet i Håndballforbundets seiersvante historie. Sent tirsdag kveld rotet Norge bort en seksmålsledelse mot Sverige. Sander Sagosen satte det siste, avgjørende skuddet utenfor mål. EM-semifinalen glapp.
Noen timer senere, onsdag morgen, mottok formannskapets medlemmer i Bærum en e-post. Den inneholdt et brev fra Rasmus Sandnes, administrerende direktør i Euforum, selskapet som eier Telenor Arena.
I brevet la Euforum det nåværende arenaprosjektet dødt. Regnestykket gikk ikke opp. Den storstilte ombyggingen av Telenor Arena, beregnet til over 1 milliard kroner, var ikke forsvarlig.
En ombygging som så langt er blitt bejublet – også av Budstikka.
Det har lenge vært klart at den nåværende driftsmodellen for Telenor Arena er krevende. Hallen ble ikke den storstuen den skulle bli for Stabæk. Store arrangementer har det vært tidvis skrint med, også før pandemien. Et høyere aktivitetsnivå er nødvendig, for å gi økonomisk bærekraft.
Derfor var det som manna fra himmelen, da Håndballforbundet kom på banen i spissen for et samarbeid, som inkluderte 17 andre særforbund.
For Bærum betyr det tilbake til tenkeboksen. Fornebu-samfunnet skal utvikles uansett.
Sammen med Euforum la de frem sine planer. Det skulle bli en hovedarena med 15.000 tilskuere på idrettsarrangement og 20.000 på konserter. Planen var å arrangere håndball-VM i 2025 her og ishockey-VM i 2027.
Resten av hallen skulle bygges med flere håndballflater og tilrettelegging for en rekke idretter.
- Eieren av Telenor Arena har, i samarbeid med Norges Håndballforbund, jobbet i to og et halvt år med planer om både inn- og utvendig redesign.
- Hovedarena med plass til 20.000 tilskuere på konsert og 15.000 på eliteidrett. Dette skal være nasjonalarena for håndball og andre innendørsidretter, konserter, eventer, idrettsbegivenheter og messer av internasjonalt format.
- Én sportsarena med tilskuerkapasitet på minst 1.000 for både idrett og kultur (topp og bredde).
- Én flerbrukshall tilpasset behovene til nærområdets skoler og breddeidrettslag.
- Et stort område med åtte meter takhøyde til mindre arealkrevende idretter.
- Næringsarealer knyttet til gateplanet, parkering og varelogistikk, samt at dagens kontorbygg oppgraderes.
- De samlede planene innebærer at bruttoarealet økes fra dagens regulering med 40.800 til 63.700 kvm.
For Bærum var dette et columbi egg. Skolene kunne bruke anlegget på dagtid. Breddeidretten på kveldstid og i helger. Alt innenfor et allerede eksisterende areal.
Er det rart folk jublet?
Nå har jubelen stilnet.
For Håndballforbundet er dette i det store perspektiv en større nedtur enn Sagosens bomskudd i Bratislava.
For Bærum betyr det tilbake til tenkeboksen. Fornebu-samfunnet skal utvikles uansett.
Skolebehov er varslet skjøvet på, men om noen år kommer det ungdomsskole og videregående skole her. Både skolene og Fornebus befolkning vil ha behov for idrettsanlegg og kulturarenaer.
Spørsmålet er hvem som har ideen som kan vekke jubel og begeistring igjen.