Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Jens Ulltveit-Moes grønne skifte

– Norge fikk sitt grønne skifte for over 100 år siden, ved utbygging av vannkraften. Vi har derfor for lengst plassert oss på topp blant verdens grønneste land, skriver Trond Ellingsen.

– Norge fikk sitt grønne skifte for over 100 år siden, ved utbygging av vannkraften. Vi har derfor for lengst plassert oss på topp blant verdens grønneste land, skriver Trond Ellingsen.

FOTO: KARL BRAANAAS

Når Jens Ulltveit-Moe uttaler seg om grønne investeringer, skal man lytte, for dette kan han mye om. Ifølge Finansavisen har han på 12 år tapt rundt 7,8 milliarder kroner på sin drøm om å redde klimaet.

Men når han i Budstikka 19. juni fremstår som medlem av MDG og argumenterer for flere «grønne jobber» i Asker og Bærum, da er det ikke hans egne penger han risikerer – det er skattebetalernes penger, det er våre penger.

Det er godt mulig det er riktig som han skriver at 1.000 teknologiarbeidsplasser i Asker og Bærum allerede har flyttet over fra oljevirksomheten til grønn teknologi. 

Men da glemmer han helt at dette aldri hadde skjedd dersom ikke arbeidsplassene var massivt subsidiert.

Det ble bråstopp med utbygging av vindkraft på land etter at ordningen med grønne sertifikater opphørte og de berørte kommunene fikk vetorett. Og godt var det – vi har fått nok av ødelagt natur og fugleliv der vindturbiner har kommet opp.

Dessuten er de bedriftsøkonomisk ulønnsomme uten subsidier, og de virker bare når det blåser sånn passe, ikke for lite og ikke for mye. Og havvind er enda dyrere og behøver derfor enda høyere subsidier. 

– Det sies at med alder kommer visdom. Jens Ulltveit-Moe synes å være et unntak, skriver Trond Ellingsen (69) om Jens Ulltveit-Moe (78, bildet).

– Det sies at med alder kommer visdom. Jens Ulltveit-Moe synes å være et unntak, skriver Trond Ellingsen (69) om Jens Ulltveit-Moe (78, bildet).

FOTO: PRIVAT

For bedriftene som produserer disse anleggene, og får betalt for det, er det selvsagt god butikk. Men dette har intet med samfunnsøkonomisk verdiskapning å gjøre.

Det er også riktig som han skriver at oljeforbruket i Norge har gått ned de siste årene. Men det skyldes statens massive subsidiering av elbiler og for eksempel forbud mot bruk av oljefyr. Verdensforbruket er noe ganske annet, og det er der Norge selger sin olje.

Norge fikk sitt grønne skifte for over 100 år siden, ved utbygging av vannkraften. Vi har derfor for lengst plassert oss på topp blant verdens grønneste land.

Likevel beskattes vannkraftprodusentene med 59 prosent mens vindkraftselskapene bare belastes vanlig selskapsskatt på 22 prosent. 

Skattleggingen har derfor satt en effektiv stopper for utbygging og effektivisering av våre aldrende kraftstasjoner. Også her ligger en massiv subsidiering av vindkraften på bekostning av vannkraften. Og vannkraften produserer strøm når vi trenger det, vindkraften bare når det blåser akkurat passe.

Når Ulltveit-Moe nå fremstår i Budstikka som MDG-er er han like virkelighetsfjern som hans partikollegaer Hulda Holtvedt som mente at Norge kunne leve av tang og tare, og nylig avgått byråd i Oslo, Lan Marie Berg. I et intervju med Anders Magnus på NRK i 2019 hevdet hun med styrke at 240.000 ansatte i oljenæringen i stedet kunne ansettes i staten og settes til å bygge ut havvind og kollektivtrafikk.

Uttalelsene viser at MDG er et ekstremistisk parti som aldri må få innflytelse over norsk økonomi. Da kan vi si farvel til det norske velferdssamfunnet.

Det sies at med alder kommer visdom. Jens Ulltveit-Moe synes å være et unntak fra denne regelen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.