Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Jeg ligger søvnløs i natt

– Nå er det viktig at de unge slipper å lide mer, skriver Sigrid Berge fra Asker, bekymret mamma og psykologspesialist.

– Nå er det viktig at de unge slipper å lide mer, skriver Sigrid Berge fra Asker, bekymret mamma og psykologspesialist.

FOTO: PRIVAT

Betraktninger fra en bekymret mamma og psykolog.

Jeg er en bekymret og lettere sjokkert mamma til min nybakte videregående tenåring som i dag fikk påvist covid-19.

Det er nøyaktig to uker siden han glad og fornøyd startet et nytt og spennende kapittel i sitt liv. Så stor. Så liten. Verden for sine føtter. 

Elevene har falt ifra en etter en denne korte tiden. Det er rekordhøy smitte i denne ungdomsgruppen. Det er innføring av hurtigtester og fokus på fysisk oppmøte. 

Nå er det viktig at de unge slipper å lide mer, vi må samles nå. 

Grønt nivå. Min kloke sønn undrer seg over om dette kan være trygt. Trange ganger som myldrer av elever. Skolevalg med altfor mange elever i små rom samtidig som man skal overholde smittevernreglene. Det er ikke mulig å holde avstand. 

Hvilken pris må egentlig de unge betale for å leve uvaksinert på grønt nivå med et deltavirus i fri flyt?

Ingen snakker om munnbind. Setter seg på trange busser, glad og fornøyd samtidig litt engstelig. Mamma, er det greit at det er slik nå? Vi må stole på myndighetenes råd og de lokale rådene som kommer, gutten min. 

Hvorfor er småsøsknenes barneskole uten smittetilfeller på gult nivå, mamma? Søvnløs mamma. Har han det bra i natt? Han virket fin da vi la oss. 

Vi er heldige og har en ledig hybel tilknyttet huset. Eget bad, eget kjøkken. Luksus. Småsøsknene slipper unna med fem dager mindre smittekarantene siden den syke ikke bor i huset med oss. 

Flaks. Eller? Kan jeg gå inn og sjekke om han har det bra i natt? Nybakt covid-19-smittet tenåring. Er han søvnløs i natt han også tro? Er han redd? Skal jeg ringe? 

Som fullvaksinerte foreldre er vi ifølge retningslinjene ikke i smittekarantene. Vi kan leve livet som normalt. Ingen krav til testing. Jeg kan gå på jobb i morgen og spre smitte til mine kollegaer og sårbare familier som jeg jobber med til daglig. 

Er det greit da, mamma? Nei da, mamma skal være hjemme å pleie og følge opp min covid-19-syke sønn som er i isolasjon. Så skal jeg følge opp mine to barneskolebarn med alt en hverdag i smittekarantene innebærer av hjemmeskole, matlaging og aktivisering. 

Var ikke den yngste litt pjusk i dag, egentlig? Bekymret mamma går i mørke nattetimer og sjekker at han har det bra.

Dette var en varslet katastrofe. Det har vært rekordsmitte hver dag. Store overskrifter lyser mot oss om rekordsmitte blant ungdommen. I halvannet år har vi unngått smitte. Så er det to uker som nybakt videregåendeelev, og da var det gjort, bare en uke før han skal få sin første vaksinedose. 

Mamma, har jeg gjort noe feil? Hvorfor ble jeg smittet nå? Vi har fulgt retningslinjene og smittevernreglene, gutten min, du har ikke gjort noe galt. 

Uflaks? Jeg tråler retningslinjer og lokale råd. Jo da, vi har forstått det riktig. Eller? Deltavirus og grønt nivå. Det henger ikke på greip, tenker vi, men sender tenåringen på skolen.

Det er rekordsmitte i Asker kommune i dag. Gratulerer, gutten min, du er en del av rekorden! Det er da noe. 

Hvilken pris må egentlig de unge betale for å leve uvaksinert på grønt nivå med et deltavirus i fri flyt? Tiden får vise.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.