Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Jeg er Frode. Jeg har sosial angst

Han er profesjonell nettverksbygger. Men å møte fremmede og snakke for store grupper gir Frode Valland hjertebank og klamme hender. 

Foto: Knut Bjerke

Jeg har sosial angst. Veldig mange mennesker som velger eller får posisjoner som gir deg oppmerksomhet har det. Og så veldig mange flere. Det er vanskelig å forklare hvorfor man setter seg i situasjoner som oppleves som skremmende. Har man flyskrekk unngår man helst å fly. Folk med klaustrofobi unngår trange rom. Men vi oppsøker gjerne oppmerksomhet. Forstå det den som vil. Jeg forstår det ikke, for oppmerksomhet betyr så lite.

Jeg skriver ikke dette fordi jeg vil ha forståelse. Jeg skulle gjerne ha forstått meg selv. Jeg lever fint med tilstanden min, selv om den er paradoksal. Sekunder på en scene eller noen millimeter i en avis gjør meg glad – og redd. Jeg er superstolt av byen vår. Den kommer først. Hver måned møter jeg næringslivet vårt full av beundring og ydmykhet. Jeg omgås ledere og politikere hele tiden, og selv om våre hverdager og situasjoner er konfliktfylte så løser vi sakene våre. Ofte sakte – to skritt frem og ett tilbake – men alltid fremover.

Hver dag når jeg går i byen vår, så ser jeg de som kjemper.

Jeg skriver til dere om det å ha en kamp. Alle vi møter kjemper en kamp vi vet ingenting om. Derfor skal vi alltid være gode mot hverandre.

Jeg har sosial angst. Det er ikke en diagnose, men hver dag når jeg går i byen vår, så ser jeg de som kjemper. Jeg har ikke lov til å nevne navn, men vi vet hvem de er. Vi ser dem knuge bokser med øl i trappene.

Forrige helg kom jeg hjem fra ferie til tomt hus. Jeg våknet på Bærum sykehus (etter komplikasjoner), der en vennlig overlege ba meg kontakte DPS. Da jeg spurte hvorfor, sa hun at de kunne hjelpe.

Etter å ha møtt herlige kolleger og venner på kontoret i dag, ringte jeg til DPS. Nummeret på internett er feil. De har fire avdelinger og jeg fikk til slutt snakke med den rette. Jeg ville tro at om noen situasjon i livet for folk som ringer til et slikt sted, så er det dette. Jeg skjønner at de er slitne og at det er mange rare telefoner, men herregud.

Jeg skal få et brev.

Dette er min erfaring med de som skal hjelpe oss, og som skal være førstelinjen for psykisk helse i Bærum. Den representerer ingen andre sine erfaringer.

Jeg er Frode. Jeg har sosial angst, og jeg liker det ikke. Men jeg lever med det.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.