Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Jeg er en wattoman

– Uhemmet eksport av strøm er hovedårsaken til strømpriser i galopp her i landet, skriver Trond Røed, som er kommunestyrerepresentant for Asker Frp.

– Uhemmet eksport av strøm er hovedårsaken til strømpriser i galopp her i landet, skriver Trond Røed, som er kommunestyrerepresentant for Asker Frp.

Foto: KARL BRAANAAS

Som en narkolanger har staten overbevist oss om strømmens fortrinn i det grønne skifte og gjort oss alle til wattomaner, og pusher hele tiden alt fra elbiler til ytterligere krav om elektrifisering. 

Og når vi alle er blitt avhengige nok, skrus prisen opp til et nivå som kan minne om langerens fortjeneste.

Det er selvfølgelig mange privathusholdninger som nå kommer til å slite, men næringslivet blør og arbeidsledigheten er rekordhøy. 

Veksthusnæringen kommer til å bli kraftig redusert og importen øker. Hvilket vil medføre ytterligere prispress og økte matvarepriser. 

De økte utgiftene til folk flest vil medføre kraftige lønnskrav til våren. Så spørs det om 4 prosent kommer til å holde for fagforbundene. 

Budstikka 11. januar 2022.

Budstikka 11. januar 2022.

Uansett vil dette bety ytterligere forverring for næringslivet, og det vil gi ytterligere sosiale forskjeller, da pensjoner og sosiale ytelser vil bli hengende etter. 

For oppdrettsnæringen vil dette sammen med økte skatter kunne bli dråpen som får flere til å flagge ut. Strøm er mer enn laks. Det er en avgjørende innsatsfaktor. Dersom kiloprisen på laks blir 1.000 kroner, vil du som forbruker lett kunne velge den bort. Men vi kan ikke velge bort strømmen. Vi er avhengig.

Jeg tror folk flest er lei av politikere som skylder på andre for den situasjonen som har oppstått. Hvem som har sagt eller gjort hva for et antall år siden mens verden og kraftsituasjonen var helt annerledes, er uinteressant.

Det må handles ut ifra den situasjonen vi har nå. Norge har overflod med energi til eget forbruk, hvis vi forvalter energien riktig som en kritisk innsatsfaktor både for næringslivet, private husholdninger og for at samfunnet ikke skal kollapse.

Rimelig og forutsigbar energi har i alle år vært en forutsetning og kritisk innsatsfaktor og gitt oss et konkurransefortrinn. Blir den borte, er det mer enn den enkeltes privatøkonomi som havner utfor kanten. Ringvirkningene blir formidable negative for samfunnet om ikke regjeringen tar grep. 

Og uhemmet eksport av strøm er hovedårsaken til strømpriser i galopp her i landet. Nedbørsstatistikk viser at den totale nedbørsmengden i 2021 med marginale lokale forskjeller var helt lik med tidligere. 

Dette handler altså ikke om hvilken mengde som renner inn i vannmagasinene, men hvor mye som renner ut.

Alle skjønner at om du stikker hull i bunnen på en bøtte med vann, så renner vannet ut. Norge er bøtta. Inni her produserer vi cirka 150 TWh, og vi forbruker cirka 130 TWh. 

Det betyr at etter litt tid vil det renne over kanten hvis bøtta er tett. Det er overskuddskraften. 

På samme måte som når vi får kraft fra Europa, så er det overskuddskraft når det blåser mye der. 

Og på samme måte er det kun vår overskuddskraft som skulle vært utsatt for eksport. Det hjelper ikke på prisene å produsere mer strøm, som enkelte hevder, før en har tettet hullet i bunn av bøtta.

Regjeringen må komme med noe mer troverdig enn de almissene de strødde ut før jul.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.