Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Jar er ikke Jar

Artikkelforfatteren skriver at grensen mellom Jar og Stabekk slett ikke går rett gjennom ishallen på Jar, slik Budstikka skrev i sommerserien «Hvor går grensen».

Foto: KARL BRAANAAS

«Hvor går grensen» er en morsom sommerserie i Budstikka hvor vi blant annet har kunnet lese hvor grensene går for Sandvika og Vollen/Heggedal. Artikkelen om Jar 16. juli trampet derimot ettertrykkelig i klaveret.

«Når spillerne på Jar ishockey spiller hjemmekamper, beveger de seg hele tiden mellom Jar og Stabekk», begynner artikkelen, og så går det videre nedoverbakke deretter. I serien skal Budstikka «møte folk som kanskje kan gi svaret», og så har de pratet med en som tror (i hvert fall er sitert på) at Tjernsrudveien ligger midt mellom Jar ishall og Stabekkbanen. Og journalisten som ellers er grei og erfaren, har sett på Google at det går en strek midt på ishockeyhallen.

Mysteriet er nok ikke større enn at streken representerer postnummer. I hjørnet som streken tegner inn på idrettsplassen lå klubbhusene for Jar IL og Jar Tennisklubb. Dette var hus med adresser. Derfor hadde de et postnummer, og det ble Jar. Så har Posten satt grensen forbi der. I realiteten går grensen på et mer naturlig sted, nemlig åskammen ovenfor ishallen. Sør for grensen tilhørte poststedet Lysaker frem til 90-tallet, deretter Stabekk. Postnummer er ofte tilfeldig og er ingen troverdig indikator på hvor grensen går.

Alle med litt lokalkunnskap vet at Øvrevoll ikke har noe med Jar å gjøre. Kjører du nordover fra Jar stasjon, kommer du straks til Voll, eventuelt Nedre Voll, og et veikryss vil bringe deg videre til enten Grav eller Øvrevoll. Før ble disse distriktene omtalt som Grav og Voll, blant annet med et eget idrettslag med dette navnet. Voll-navnet står vel i fare for å gå i glemmeboken, kuppet av Jar-navnet, og denne artikkelen hjelper ikke akkurat.

Det kan godt hende at eiendomsmeglere briefer med at Øvrevoll-boliger ligger på Jar, fordi navnet er kjent fra T-banesystemet. Kjøperne blir vel skuffet når de skjønner at de ikke kan spasere ned til bakeriet på Jarhuset i tøflene, og i hvert fall ikke ned til Jar skole.

Jar skolekrets er på sin side forskjellig fra Jar valgkrets. Jar menighet har andre grenser enn dette igjen. Jar gård hadde i sin tid klare grenser, som antagelig er nokså sammenfallende med Jar vel. Og her må vi lete for å finne stedet Jar.

Burde jeg gidde å skrive til Budstikka om stedsnavn? Det er sommer. Navn er artig. Skal du møte noen på Nedre Stabekk, stiller du ikke opp på Øvre Stabekk. En ting kan kanskje Budstikka hjelpe til med i fortsettelsen. Jeg lurer på hva som egentlig utgjør Lijordet?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.