Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ja til valgfrihet

– Den nye ordningen oppleves som ulogisk, urettferdig og lite motiverende, og det er ikke vanskelig å forstå at mange er sinte, skriver Morten Skauge, som er gruppeleder for Høyre i Bærum kommunestyre.

– Den nye ordningen oppleves som ulogisk, urettferdig og lite motiverende, og det er ikke vanskelig å forstå at mange er sinte, skriver Morten Skauge, som er gruppeleder for Høyre i Bærum kommunestyre.

Foto: TRINE JØDAL

«Det hjelper ikke å ringe og skjelle ut saksbehandlerne, de får ikke gjort noe med reglene politikerne har vedtatt», sier seksjonsleder for inntak på videregående skoler i Viken, Hilde Dahlberg, i Budstikka 17. februar. 

Hun snakker om fortvilte og sinte foreldre til ungdommer i Bærum og Asker som ikke lenger kan søke seg til den skolen de helst vil fordi det rødgrønne flertallet i fylkestinget har vedtatt et såkalt nærskoleprinsipp. 

Dahlberg har selvsagt rett, det er de folkevalgte i Viken som er riktig adressat for innbyggernes fortvilelse.

Prinsippet de rødgrønne har vedtatt er at elever ikke lenger selv skal få bestemme hvilken skole de skal få muligheten til å komme inn på. Det avgjøres nå av politikere. 

I Bærum har det politiske flertallet i Viken trukket en strek tvers igjennom kommunen og bestemt at elever som bor på den ene siden, ikke kan få gå på skole på den andre siden. 

For elever som for eksempel bor på Haslum, betyr det at de kan velge mellom Eikeli, Stabekk og Nadderud, mens Valler – som for svært mange er nærskolen – ikke lenger er et alternativ. 

Den nye ordningen oppleves som ulogisk, urettferdig og lite motiverende, og det er ikke vanskelig å forstå at mange er sinte.

Politikken Ap, Sp og deres støttespillere på venstresiden har vedtatt er svært dårlig og står i direkte motsetning til Høyres politikk: At elevene skal få velge skole selv. 

Det er også en av årsakene til at Bærum kommune har tatt initiativ for å overta ansvaret for videregående opplæring, forhåpentligvis sammen med Asker. Det vil bety at elevene i hvert fall vil kunne velge mellom alle skolene i våre to kommuner. 

Ikke en like god løsning som å velge mellom alle skoler i fylket, men langt bedre enn de rødgrønne partienes absurde overstyring.

13. september er det valg i Norge. Da kan alle som er opptatt av elevers valgfrihet og kunnskap i skolen velge hvilken retning Norge skal utvikles i. 

Og til de som er fortvilte over det nye inntakssystemet for videregående skoler: La saksbehandlerne i fylkeskommunen få gjøre jobben de er satt til, men husk at det betyr noe hvilken stemmeseddel man putter i urnen på valgdagen. Høyre sier ja til at store kommuner kan få overta ansvaret for videregående opplæring og ja til valgfrihet for den enkelte.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.