Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ja til tryggere bolighandel

EIENDOMSMEGLER: - Regjeringen har foreslått å endre regelverket for å gi kjøperne bedre beskyttelse, og det er på høy tid, skriver Andreas L. Ulvær, daglig leder i eiendomsmegleren Gjensidige Bolighandel.

Det er mye fornuftig i regjeringens forslag til nye regler om bolighandel.

Endringer kan gjøre markedet tryggere og bedre både for kjøpere og selgere.

Les også: Tryggere boligkjøp

Som Budstikka påpeker i sin Tryggere boligkjøp , er boligkjøp den største investeringen folk flest gjør i løpet av sitt liv. Derfor er det merkelig at kjøperne altfor lenge har hatt dårlig beskyttelse mot skjulte feil og mangler. Det store problemet er kravet om at mangelen må være vesentlig, i praksis minst 5 prosent av verdien. I de fleste tilfeller flere hundre tusen kroner.

Denne praksisen har skapt en urimelig ubalanse mellom kjøpere og selgere. Selgerne kan sikre seg med boligselgerforsikring og selge uten risiko. Kjøperne må derimot bære nesten hele risikoen selv.

En boligkjøperforsikring kan dekke advokatkostnader, men hjelper ingenting hvis mangelen ikke er «vesentlig».

Regjeringen har foreslått å endre regelverket for å gi kjøperne bedre beskyttelse, og det er på høy tid.

Et viktig poeng er at dette ikke behøver å gå på bekostning av selgerne, tvert imot. Selgerne vil fortsatt kunne forsikre seg mot feil og mangler som de ikke kjenner til.

Basert på vår erfaring vil en slik forsikring koste omtrent det samme som dagens boligselgerforsikringer. I stedet for at store deler av forsikringsoppgjøret går til advokater, vil pengene gå til å reparere feil og mangler.

I tillegg er det grunn til å tro at selgerne vil få bedre betalt for boligene når risikoen reduseres for kjøperne.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Intet regelverk kan skape et helt konfliktfritt boligmarked. Det må selvfølgelig finnes en nedre grense for hva som kan erstattes. Men det avgjørende er å unngå at kjøpere selv må bekoste overraskende utbedringer for hundretusener av kroner, slik det er i dag.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.