Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ja til sykkelvei, men ikke over Sauejordet

7. oktober skriver Arne Bjonviken i Budstikka om nødvendigheten av sykkelvei langs Griniveien. Han lanserer også et forslag om at sykkelveitraseen skal gå over Sauejordet, fra kjøpesenteret på Hosle mot Haug skole. Vi er enige i det første, men ikke i det andre.

Bjonviken foreslår at Bærum kommune bare bør «sette i gang så snart som mulig» med dette arbeidet, «uten å være avhengig av bevilgninger fra Viken fylkeskommune». 

Griniveien er fylkesvei, og saken om sykkelveitraseen hører nå hjemme hos fylkeskommunen. Fylkesvei skal ha sykkelvei, og i fylkeskommunens «Handlingsprogram for samferdsel i Akershus 2019-2022» heter det at «Det er satt av planmidler for å utrede nye løsninger for den gjenstående strekningen langs Griniveien (etter at to tidligere forslag er avvist av hhv. Miljødirektoratet og Bærum kommune)».

Dette er fakta vi må forholde oss til. Imidlertid vil vi også påpeke at det er bred politisk enighet i Bærum kommune om at Sauejordet skal bevares. Dette er ikke mulig med en sykkelvei tvers gjennom området, det være seg langs grensen mot Stubberud skogpark eller i traseen foreslått av Bjonviken.

Bjonvikens forslag vil innebære at portene til Sauejordet fjernes – det er ikke rimelig å forvente at transportsyklister vil stoppe for å åpne og lukke porter når de skal frem. Uten porter er det ikke mulig å ha beitedyr på jordet.

Dette forslaget vil også effektivt dele Sauejordet i to. Beitedyr er kritiske for Sauejordet – ikke fordi de er «hellige kyr», men fordi det er beitingen som opprettholder det unike og åpne landskapet. 

Uten sau og hest vil Sauejordet gro igjen, og bonden har sagt at med sykkelvei gjennom jordet «blir det ikke lenger dyr på beite» på Sauejordet (Budstikka 3. april 2018).

Bjonviken mener at hans forslag ikke vil «berøre resten av Sauejordet særlig mye». Vi er svært uenige i dette. 

Facebook-gruppen «Aksjonsgruppen for Bevaring av Sauejordet på Hosle» har i dag 2.300 medlemmer, og nye kommer stadig til. Området er unikt og uerstattelig. Det benyttes og nytes året rundt av unge og gamle, spreke og langsomme, barnehager, skoler og idrettslag.

Sauejordet har rett og slett stor betydning og verdi for svært mange, og engasjementet for bevaring er sterkt.

Vi er helt enige i at det må finnes en løsning for sykkelvei langs Griniveien, men ikke på bekostning av «alle andre». Sauejordet må ikke røres!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.