Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ja til frihet – nei til postnummerdiktatur

– Venstre vil kjempe mot postnummerdiktatur, skriver innsenderne, som forteller at denne valgplakaten fra 1936 er inspirasjon for leserinnlegget.

– Venstre vil kjempe mot postnummerdiktatur, skriver innsenderne, som forteller at denne valgplakaten fra 1936 er inspirasjon for leserinnlegget.

Siden 1884 har Venstre kjempet for frihet, og mot diktatur. 

Det samme gjør vi i saken om fritt skolevalg, der vi sier tydelig nei til de rødgrønnes postnummerdiktatur. Derfor innfører kunnskapsminister, og leder i Venstre, Guri Melby fritt skolevalg i hele landet.

Da Ap, SV, Sp og MDG tok makten i fylket etter valget i 2019, bestemte de seg for å innføre postnummerdiktatur for alle elevene i Asker og Bærum som skulle søke seg til videregående skole, eller nærskoleprinsippet som de kaller det.

Det betyr at der alle elever i Asker og Bærum før kunne søke seg fritt til hvilken videregående skole de ville i våre to kommuner, blir de nå i praksis tvunget til å velge mellom noen få skoler i sitt nærområde.

Venstre tror elevene vet bedre enn fylkespolitikerne hvilken skole de vil trives best på. Derfor bør de kunne søke seg dit de selv ønsker. 

Noen elever vil vektlegge det sosiale miljøet på skolene, noen vil vektlegge skolens faglige tilbud og profil, og andre vil kanskje vektlegge reisevei. Men de rødgrønne vet best og vil tvinge alle til å vektlegge reisevei. Dette kaller vi postnummerdiktatur.

De rødgrønne partiene vil parere med at skoleinntak basert på karakterer er urettferdig. Så for å løse dette vil de altså ha inntak basert på postnummer, som i Asker og Bærum blir en rødgrønn tvangstrøye som gjør det vanskelig for elever å velge sin egen fremtid.

Slik vi ser det finnes det to alternativer i dag. Det ene er et inntak basert på prestasjoner, det andre er et inntak basert på hvor foreldrene til eleven har bosatt seg. Det ene kan man påvirke, det andre ikke.

Derfor innfører Venstre i regjering nå fritt skolevalg i hele landet. Det betyr at fylkeskommuner fra og med 2022 må ha fritt skolevalg, enten i hele fylket, eller innenfor inntaksområder slik vi hadde i Akershus før.

Venstre vil fortsette å kjempe for frihet, og mot postnummerdiktatur.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.