Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ja til Akershus – nei til Viken

SIER NEI: – De siste årene har jeg reist mye i Norge, skriver Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (til høyre). Her hos Asker-bonde Odd-Einar Hjortnæs.

Regjeringens regionreform har vært et planløst kaos helt siden unnfangelsen. Nå er det på høy tid å sette foten ned og stoppe galskapen en gang for alle.

Derfor sier jeg nei til storfylket Viken og ja til at Akershus skal fortsette å være et selvstendig fylke.

Les også: Viken: For hver dag som går med usikkerhet, blir situasjonen vanskeligere

Les også: Meningsløs «reform»

Les også: Viken-regionen settes på vent

De siste årene har jeg reist mye i Norge. Jeg har møtt folk som lever av havet, folk som jobber på nærbutikken, lærere på den lokale skolen, hjelpepleiere om tar vare på de eldre i bygda, bonden som produserer mat.

Det Norge vi er så glade i, er et Norge der arbeidsplasser, tjenester og ressurser er spredt over hele landet. Slik vil jeg at det skal fortsette å være.

Derfor mener jeg at Viken er en meningsløs konstruksjon. Det gir ingen mening at Haugastøl, på grensen til Vestlandet, skal ligge i samme fylke som Kornsjø, helt sørøst i Østfold på grensen til Sverige.

Og hva er egentlig logikken bak at Møre og Romsdal, med sine 265.000 innbyggere, ifølge regjeringen er stort nok til å stå alene, mens Akershus, med sine 615.000 innbyggere, må tvinges sammen med to andre fylker for å bli et gigantfylke med 1,2 millioner innbyggere?

Senterpartiet kjemper for en annen politikk enn den som føres av Høyre, Frp og Venstre. Vi ønsker ikke å tvinge fylker til å slå seg sammen. Denne høsten står vi derfor overfor et avgjørende slag for hvordan Norge skal se ut i fremtiden.

Dagens fylker har bestått i mange hundre år. Fylkene har vært en historisk suksess og har gjort veien kortere mellom de styrende og de styrte her i landet.

Denne suksessen virker det ikke som dagens regjering ser verdien av. Aldri før har Norge opplevd så mange og så sterke sentraliseringsreformer som vi har gjort de siste årene.

Kommuner har blitt slått sammen med tvang. Asker og Bærum politidistrikt har blitt en del av Oslo. Mens flere velfungerende lensmannskontorer i Akershus er lagt ned eller kuttet til beinet. Resultatet er mindre politi på gaten.

Med regjeringens regionreform vil landet vårt sentraliseres ytterligere. Reformen ble utformet gjennom et hastearbeid på en skrivepult. På kontoret satt tvangskameratene Høyre, Frp, Venstre og KrF med norgeskart, linjal og blyant og tegnet opp nye fylkesgrenser. Senterpartiet har gjennom hele prosessen vært svært kritisk til regionreformen.

I månedene som kommer står vi overfor et veivalg. Et veivalg som kommer til å få stor betydning for hvordan Norge skal se ut i fremtiden.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Jeg og resten av Senterpartiet kommer til å gjøre det vi kan for å stoppe regionreformen, tvangen og sentraliseringen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.