Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ja, det er et skjebnevalg!

Å bruke mer av overskuddet til drift i dag betyr mindre til store investeringer vi vet vil komme, blant annet til nye skolebygg, skriver Asker Høyres Kent Ryen.

FOTO: PRIVAT

Øyvind Engen (Sp) har i Budstikka 15. august mørke tanker for den nye storkommunen Asker. Selv er jeg optimist, men mer skeptisk til hva som vil skje dersom venstresiden skulle få makten.

Litt vet jeg om Sps indre sjeleliv; jeg har jo tross alt tilbragt noen år der både som medlem og folkevalgt, og jeg har fortsatt mange gode venner i partiet. Ingen tvil om at jeg lærte mye i Sp om det å være opposisjonspolitiker, men erfaringen med å sitte med ansvaret fikk jeg først som vararepresentant i kommunestyret for Høyre. Det er nok å kaste et blikk på partienes alternative budsjetter og handlingsprogram (HP) over de siste årene for å skjønne forskjellen.

Engen skriver selv: «Paradoksalt nok, nå er det Senterpartiet som i en fri posisjon kan være den nøkterne, nøytrale og konstruktive pådriver i det utfordrende arbeidet å bringe tre ulike kommuner sammen til et bærekraftig Nye Asker». Det er ikke mye nøkternhet og bærekraft – i hvert fall ikke i økonomisk forstand – i det Sp sammen med venstresiden har gjort i Asker den siste perioden; her har det blitt foreslått økt pengebruk over en lav sko: 35 millioner ekstra i HP 2017, 31 i 2018 og 20 i 2019. Eiendomsskatt, antatt innsparing fra redusert sykefravær og mindre overskudd (redusert driftsresultat) har stort sett vært formelen for hvordan venstresidens pengebruk skulle finansieres, selv om de riktignok gikk bort ifra eiendomsskatten i siste runde.
Eiendomsskatten er jo fair; det er et punkt vi kan være politisk uenige om. Antatte innsparinger i sykefravær har jeg større problemer med: hvilke trylleformler er det Sp og deres budsjettkamerater sitter med som gjør at de tør å garantere 10 millioner ekstra kroner til drift hvert år i overskuelig fremtid? Og til slutt; å bruke mer av overskuddet til drift i dag betyr mindre til store investeringer vi vet vil komme, blant annet til nye skolebygg. Hvordan dette kan kalles nøkternt er meg en gåte, men jeg kan jo ha et håp om at også Sp har kommet på bedre tanker etter fire år i kommunestyret og ikke vil foreslå dette igjen.
Så ja, valget i år er et skjebnevalg; det er et valg mellom å bruke penger vi ikke har eller burde ha spart, og å evne å prioritere. Jeg velger det siste.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.