Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Integrering kan ikke påtvinges

INTEGRERING: – Politikere må legge til rette for at alle, også nyankomne, kan jobbe. De må få arbeidstillatelse, og vi må ha lave skatter, for de færreste kan forvente seg høyt betalte jobber til å begynne med, mener artikkelforfatteren. FOTO: EVA GROVEN

Frp protesterer og vil ha politisk, ikke administrativ avgjørelse rundt mottak av flere flyktninger til Bærum.

Petter Holone,

Leder, Liberalistene Bærum

 

Vi i Liberalistene vil ikke ha politisk eller administrativ avgjørelse.

Prometheus ble ifølge gresk mytologi bundet til en stein for å få sin lever spist av ørn i all evighet for å lære mennesker om ild. Skal vi nå binde våre innvandrere til staten og dømme de til all evighet å spise smuler fra vårt bord?

I USA har professor Cornel West og flere andre snakket om «Plantation Theory». Teorien sier at hovedsakelig fattige svarte velgere, som er avhengige av sosiale ytelser, blir brukt politisk. De loves økte ytelser i bytte mot stemmer hvert valgår.

Ytelsene har effekten å holde de fattige, som i en plantasje under slavetiden. Å leve på trygd vil aldri ta en ut av fattigdom. Vi må ikke falle i USAs felle å gjøre innvandrere avhengige av staten.

Liberalistene er et innvandringsvennlig parti og derfor imot statlig mottak av flyktninger. Vi mener innvandrere skal komme på frivillig basis, ikke som følge av politikk.

Jeg er gift med en førstegenerasjons muslimsk innvandrer og har førstehåndserfaring med hvordan statens programmer aktivt hindrer integrering med stønader, utbetalinger og forsøkt tvungen integrering.

Rett til økonomisk bidrag fører til passivitet. Hvorfor skal man ta det ekstremt vanskelige grepet å tilpasse seg et nytt jobbmarked når man får alt man trenger av det offentlige?

Tvungen integrering slår også feil ut. Ingen liker tvang, og de som utsettes for det føler det som en straff.

Det er enkelt å ha empati med en somalisk kvinne som sier «Hvorfor skal jeg ta av burkaen for å utføre en jobb når jeg får alt jeg trenger og nordmenn maser om at jeg må endre meg?», når du tenker på hvilke signaler det offentlige sender.

Integrering skjer når man ønsker å passe inn og har behov for samhandling. Statens prosjekter fjerner begge disse insentivene. Integrering kan rett å slett ikke påtvinges slik politikerne prøver.

Disse utbetalingene skaper også motstand fra dem som finansierer det. Hvorfor skal syke, som Mathias med infantil autisme, tvangsflyttes når Emmanuel fra Etiopia får gratis leilighet?

Individene som betaler skatt ser deres penger brukt på måter de selv ikke ville valgt og legger skylden på feil sted, på innvandrerne som mottar, istedenfor på politikerne som gir.

Dagens innvandringspolitikk er oppskrift på fremmedfiendtlighet og splittede samfunn. Innvandrere bør få komme, men under forutsetning at de er fredelige og ikke finansieres med skattepenger. Frivillige organisasjoner som Røde Kors kan ta seg av flyktninger.

Organisasjonene kan da velge hvor mange de vil ta imot. Hvis noen ønsker flere, kan de starte en ny organisasjon eller privat dugnad for å hjelpe flere. Dette vil føre til bærekraftig innvandringen, og det vil være de som er personlig investert i den nye migranten som tar seg av integreringen.

Da vil de frivillige mye enklere få tilpasset personen sitt nye samfunn siden individuell tilpasning kan oppnås. En lege fra Syria og en tigger fra Somalia har ikke samme forutsetninger, men behandles likt av systemet i dag.

Det vi må ha fra politikere er at de må legge til rette for at alle, også nyankomne, kan jobbe. De må få arbeidstillatelse, og vi må ha lave skatter, for de færreste kan forvente seg høyt betalte jobber til å begynne med.

Den fattige innvandreren ser nok ikke så mye fornuft i at hans skattepenger betaler for X Games eller Opera.

Staten skal ikke være rasistiske, staten skal behandle alle likt, og alle skal ha det same ansvaret for å klare seg selv helt uavhengig av om innvandreren kommer fra Syria eller fra Sverige.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.