Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Innvandring bare negativt?

INNVANDRER: - Det er viktig å få frem at selv om innvandrere utgjør 13,8 prosent av den norske befolkningen, utgjør de 21 prosent av alle gründerne, skriver Hoda Imad, leder av AUF i Akershus. 22-åringen har selv bakgrunn fra Irak.

I innvandringsdebatten er det lett å fokusere på det negative, kostnadene og konsekvensene.

Temaet har lett for å provosere, da det for ofte fokuseres på symbolsaker, enkeltmennesker eller såkalte norske verdier, som i bunn og grunn er blitt en diskusjon om matvarer og hobbyer.

Les også: Skivebom av Unge Høyre om skole

Les også: Arbeidssøker i Bærum

Den siden av innvandring som, dessverre, i stor grad ikke snakkes om – enten bevisst eller ubevisst – er alt det positive innvandring fører med seg.

For det første, vi må være ærlige med oss selv: Enten må vi begynne å produsere barn som aldri før, noe jeg ikke vet om jeg en gang vil ta ansvaret for, eller så må vi akseptere at Norge behøver tilflytting fra andre land. Mennesker som vil og kan arbeide. Mennesker som vil bidra til fellesskapet.

For at vi skal klare å ha en velferdsstat også i fremtiden må alle som kan jobbe, arbeide. Det må skapes jobber, både i offentlig og i privat sektor.

Derfor er det viktig å få frem at selv om innvandrere utgjør 13,8 prosent av den norske befolkningen, utgjør de 21 prosent av alle gründerne.

De fleste gründerne har etablert seg i Oslo og Akershus. Tallet har økt hvert år. Det betyr enkelt og greit at innvandrere vil jobbe, og de vil også ta den risikoen som finnes i det å satse på å skape nye og flere jobber.

I begge kommunene våre skiller bare noen få prosentpoeng nordmenn og innvandrere i å være ute i arbeid. I Bærum er det 3,5 prosentpoeng som skiller, og i Asker 2,2. Det er tall vi må ta innover oss, og som vi må ha i diskusjonene rundt middagsbordet, i klasserommet, på fotballbanen og i politiske arenaer.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Det er vårt felles ansvar å sørge for at debatten om innvandring fokuserer mer på det positive, fordi faktum er at innvandringen til Norge som har pågått siden 70-tallet, har hovedsakelig vært bra for både kommunene, fylkene og landet vårt.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.