Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Inntak til videregående i Viken

– Det foreslåtte nærskolesystemet er et sunnere system totalt sett, skriver Kjell Maartmann-Moe i Bærum Ap.

– Det foreslåtte nærskolesystemet er et sunnere system totalt sett, skriver Kjell Maartmann-Moe i Bærum Ap.

Foto: TRINE JØDAL

Arbeiderpartiet er opptatt av at flest mulig elever skal få oppfylt sine ønsker om linje og skolevalg i videregående skole og at valg av skole skal være trygt og forutsigelig. 

Det er litt av en kabal som skal legges og mange hensyn som skal tas, når om lag 17.000 elever hvert år skal velge og tildeles utdanningsprogram/linje og videregående skole for første gang.

Stig Rugset (H) spør meg i Budstikka 15. september om hvor mange nærskoler en elev fra Åsterudsletta på Haslum har i det foreslåtte nærskolesystemet. 

Svaret avhenger av elevens foretrukne utdanningsprogram. Med det foreslåtte systemet for skoleclustere vil nærskolene være Rosenvilde, Sandvika, Dønski og Valler hvis eleven ønsker studiespesialiserende utdanningsprogram.

Eleven kan så sette opp en prioritert liste på inntil tre primærskoler av disse fire nærskolene. Nærskolesystemet gir med andre ord betydelig valgfrihet. Det gir også større forutsigbarhet og trygghet for mange flere elever enn et rent karakterbasert opptak. 

Ønsker eleven en annen skole med studiespesialiserende utdanningsprogram, er det fritt frem å søke, men da skjer det i karakterbasert konkurranse om eventuelle ledige plasser på denne skolen. I nærskolesystemet slipper elever å bytte skole i VG2 og VG3 på grunn av karakterene.

Det er verdt å merke seg at de aller fleste som har sendt inn høringssvar til nærskolemodellen, er positive til den. Elevorganisasjonene og interimsstyret i ungdommens fylkesråd i Viken er også grunnleggende positiv til nærskolemodellen.

Det er fint at Budstikka (15. september) spør elevrådene både på ungdomsskolene og videregående i Asker og Bærum hva de mener om nærskolemodellen – for eller mot. 

Skal svarene kunne tillegges verdi, må vi være rimelig sikre på at saken er godt opplyst før svar avgis. Det kunne man sikret seg hvis man for eksempel hadde spurt den enkelte elevrådsrepresentant i ungdomsskolens 10. trinn hvilke(n) videregående skole og hvilke(t) utdanningsprogram de helst ønsker seg til? Og så kunne Budstikka vist elevene og oss lesere hvor mange som sannsynligvis får og ikke får innfridd sine ønsker. 

Videre kunne man spurt om sjansene for å komme inn på ønsket skole og linje med et karakterbasert opptak, før man stilte spørsmål om de var for eller mot nærskolesystemet på nytt.

Nærskolesystemet er et godt og velprøvet system. Vi har det i grunnskolen. Men valgmulighetene er større i det foreslåtte nærskolesystemet for videregående. Nærskoleprinsippet i videregående skaper trygghet og forutsigbarhet – og gir muligheter – for de aller fleste elevene i ungdomsskole og videregående skole i Bærum. 

Arbeiderpartiet går inn for det foreslåtte nærskolesystemet – fordi det er et sunnere system totalt sett og bra for de aller fleste det angår. Bra for mangfoldet, sosial utjevning, helse, miljø og klima er det også.

Torsdag 17. september har vi forhåpentlig et vedtak i Viken fylkesting som sikrer elevene opptak etter nærskoleprinsippet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.