Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ingen regel uten unntak

For aller første gang skal Norge arrangere Ungdoms-OL.

Dette er Budstikkas lederartikkel lørdag 6. februar 2016.

Om én uke starter lekene på Lillehammer. På dagen og timer 22 år etter at Vinter-OL ble åpnet samme sted. 14 idrettsutøvere fra Asker og Bærum skal ha Norge på brystet. En stor opplevelse for hver enkelt. En stolt begivenhet for Asker og Bærum.

Vil du svare på dette? Send inn leserbrev her

Dette er unge mennesker som går på skolen. Mange på ungdomsskolen. Og noen som skal ha avsluttende eksamen om noen få måneder. Nå vil man tro at de ytterst få som skal delta på Lillehammer, får med seg hurrarop og lykkønskninger både fra venner, klassekamerater og skoler. Men nei, så enkelt er det ikke.

Mens fungerende skolesjef i Bærum ikke er sen om å ønske lykke til, og samtidig fortelle at hun er positivt til at elevene får fri, er signalet et annet fra skolesjefen i Asker kommune. Der er ønsket at regelverket følges.

Det er rektorene som har siste ordet, men selvsagt lyttes det til rådene som kommer fra skolemyndighetene.

Det er viktig at elever følger skolens undervisning, men skjønn må vises når ungdom blir tatt ut til å representere Norge. Denne gang til et internasjonalt mesterskap som arrangeres her i landet. En annen gang kan det være deltagelse i en internasjonal musikkonkurranse eller et internasjonalt sjakkmesterskap.

De ytterst få som får oppleve å bli tatt ut for å representere landet, må ikke bli stengt ute av en lokal rektor. I slike tilfeller må det vises positivt skjønn, og ikke regelrytteri.

Skoleledere som tar frem pekestokken og fører fravær for de få elevene som har Norge på drakten, bør gå i seg selv og fundere litt på klokskapen i egne avgjørelser. Det får være måte på å være gledesdrepere.

Riktignok er ungdomsskolen viktig for all ungdom. Tap av undervisning må kompenseres. Det vet også IOK, som tilbyr deltagerne egen OL-undervisning. Leder for den norske OL-troppen sier til Budstikka at «de ikke har fått signaler om at noen av de 73 utøverne skal ha fått problemer med skolen».

Vi velger å tro at de ungdommene som skal delta under OL, lærer mer på en uke på Lillehammer enn de gjør på et semester på skolen. Blant de olympiske idealene er «fair play» og «solidaritet». Møte med disse verdiene er selvsagt viktigere enn tapet av noen timer med norsk- eller matematikkundervisning.

Vi har respekt for at skolen skal behandle alle elever likt, og at en streng praksis må gjelde når elever ber om fri. Men alt med måte. Vi anbefaler derfor at rektor fører fraværet med blyant, slik at dagene kan pusses ut når OL starter. Alt annet vil være urimelig.

Dette er Budstikkas lederartikkel lørdag 6. februar 2016.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.