Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Indirekte utslipp – hva er det?

ADVARER: – Det er en rekke handlinger vi i Bærum foretar oss, som indirekte fører til et mye større CO2-utslipp en de som kommer direkte av våre handlinger, skriver kommunestyrerepresentant for Bærum MDG, Ingar Sagedal Bie.

Rådmannen i Bærum har laget en Klimastrategi for perioden fra 2018 til 2030.

Den er veldig god på mange områder og har med emner og ambisjoner som ikke var aktuelle i Bærum så sent som for tre år siden.

Les også: Klimastrategi i Bærum

Les også: En klimaklok fremtid i Bærum

Samtidig som økt nedbør og stormer viser oss at klimaendringene er godt i gang, blir også Rådmannen stadig mer oppmerksom på viktigheten av at kommunen bidrar for å bremse den farlige utviklingen.

Når vi varmer oss med oljefyr, kjører bensinbil, flyr til Thailand eller lager sement, bidrar vi til store eller små utslipp av CO2 som gjør kloden litt varmere.

Dette er noe Bærum kommune skal gjøre noe med, men som Rådmannen påpeker, er det en rekke handlinger vi i Bærum foretar oss, som indirekte fører til et mye større CO2-utslipp en de som kommer direkte av våre handlinger, slik som nevnt.

Indirekte utslipp får vi når vi kjøper varer som har krevd store utslipp.

Klær, leker, biler eller mat som er laget på den andre siden av kloden, kan være eksempler på varer som gir særlig store utslipp.

Spesielt vil matvarer som fraktes med fly, eller produseres med store utslipp, slik som kjøtt, eller varer med kort levetid, slik som billige klær og leker, ofte ha negativ effekt.

Men har ikke all produksjon en negativ effekt på klima og miljø?

Det er svært mye produksjon og forbruk som ikke er 100 prosent bærekraftig, men noe er langt verre enn annet.

Vi har hørt mye om regnskog som brennes for å kunne dyrke palmer til palmeolje eller myrer som ødelegges for å hente ut torv til jordblandinger.

Det er svært vanskelig for deg og meg å holde oversikt over hva som har størst effekt.

Muligheten ligger i om Bærum kommune gjør kunnskapsbaserte innkjøp og også lager informasjonsmateriell for innbyggerne, slik at vi kan gjøre valg som har positiv effekt, både på direkte og indirekte utslipp av CO2.

I et internasjonalt samarbeid der Bærum kommune deltar, kalt Global Covenant of Mayors for Climate & Energy, heter det at vi skal «Dokumentere egne og innbyggernes aktiviteter, for eksempel reisevaner og energibruk».

Her inngår altså både lokale og indirekte utslipp. Når kommunen går foran med klimakloke valg kan vi håpe at innbyggerne både lærer og tar etter.

I et alternativ til Rådmannens klimastrategi har et mindretall i kommunestyret bestående av Rødt, Arbeiderpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne (MDG) laget en mer ambisiøs strategi.

Her heter det at «Innen 2020 skal kommunen ha utarbeidet en plan for reduksjon av indirekte utslipp».

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Siden indirekte utslipp utgjør bortimot ni ganger så mye CO2 som de direkte utslippene våre, vil dette kunne bli den viktigste og mest effektive del av kommunens strategi for å bremse klimaendringene.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler