Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ikke snarlig bygging av sambrukskirke

Modell: Slik kan en sambrukskirke på Fornebu bli. Artikkelforfatterne vil flytte plasseringen og utsette byggingen. FOTO: EVA GROVEN

Fornebu har de siste årene blitt et av Bærums mest attraktive områder å bo og drive næringsvirksomhet på.

Mathias Opdal Weseth,

leder i Bærum Unge Høyre og medlem i Bærum Høyres programkomité

Haakon Kvenna Veum,

nestleder i utvalg for barn og unge i Bærum kommunestyre og medlem i Bærum Høyres programkomité

Med flere innbyggere følger også behov for tilbud fra kommunen som skole, barnehage, grendehus, helsestasjon, bibliotek, idrettsanlegg, seniorsentre med mer.

I utkastet til Bærum Høyres program for neste kommunestyreperiode var det uenighet i programkomiteen om man skal sikre sentral plassering for en sambrukskirke ved Fornebu S, og snarlig bygging av denne.

Det sentrale spørsmålet for oss i den saken er hvorvidt en kirke skal prioriteres foran andre tilbud – og om det ikke er for snarlig å vedta byggestart av dette i neste kommunestyreperiode?

De neste årene forventes mange nye boliger og tusenvis av nye innbyggere på Fornebu. Denne voldsomme befolkningsøkningen på Fornebu krever at man samtidig stiller med mange og gode nok tilbud til befolkningen som skal bosette seg her.

Det skal bli plass til næringsvirksomhet, skoler, barnehager, fritidshus – og en sambrukskirke. Blant de mest attraktive tomtene på Fornebu er den som ligger ved siden av Fornebu S. Bærum Høyres programkomité var delt omtrent på midten i spørsmålet.

Et mindretall i Bærum Høyres programkomité har tatt ut dissens, der de ønsker å disponere denne tomten til en sambrukskirke som skal bygges «snarlig».

Flertallet av programkomiteen gikk imot forslaget. Årsakene er mange. Blant de mest åpenbare er at andelen religiøse nordmenn er lav og stadig fallende. Ifølge en undersøkelse foretatt av Norsk Monitor fra 2016 svarte kun 37 prosent av nordmenn at de er religiøse.

Skal man tro tall fra SSB de siste årene, er andelen nordmenn som er medlem i religiøse samfunn eller oppgir at de er religiøse stadig fallende. Behovet for en sambrukskirke bør dermed ikke trumfe behovet for andre tilbud som skole, boliger, seniorsentre eller helsestasjoner.

En av de viktigste årsakene til at en sambrukskirke ikke uten videre skal få en av de mest attraktive tomtene på Fornebu, er at Norge blir stadig mer sekulært – og at religiøse institusjoner ikke bør tildeles spesielle privilegier på bekostning av andre tilbud.

En sambrukskirke kan være et godt tilbud for dem som bor på Fornebu, spesielt for ungdommer. Bortsett fra å brukes som kirke, kan den også brukes som fritidshus. Det er ikke å legge skjul på at kommunens mange kirker har viktige fritidstilbud for ungdommer. For noen ungdommer er kirkene et sted hvor de kan koble av, eller treffe gode samtalepartnere når de føler seg utslitt eller er i en vanskelig situasjon.

Da er det viktig at en eventuell sambrukskirke blir bygget i nærhet til der ungdommer faktisk oppholder seg. Problemet med forslaget om å holde av og vedta snarlig bygging av en sambrukskirke ved Fornebu S, er nettopp at ungdommene på Fornebu ennå ikke har et naturlig oppholdssted.

I fremtiden vil det være sannsynlig at dette blir ved den planlagte videregående skolen, som kanskje skal bygges ved dagens flytårn lenger nord på Fornebu. I så fall vil det være mer fornuftig å bygge sambrukskirken her. Vedtar man en «snarlig bygging» av sambrukskirke kommer man ungdommen i forkjøpet – og muligens på helt feil sted.

En sambrukskirke bør ikke trumfe andre tilbud på en av de mest attraktive tomtene på Fornebu. Til det er antallet brukere de kommende årene altfor lavt til at et slikt vedtak er forsvarlig. Dessuten er det altfor tidlig å si om ungdommer, en av de viktigste målgruppene til en sambrukskirke, vil oppholde seg i nærhet til tomten i fremtiden.

Vi mener det er bedre å beholde formuleringen til flertallet i programkomiteen: «Sikre egnet og sentral tomt for sambrukskirke på Fornebu». Da sikrer man at den mest attraktive tomten på Fornebu går til den tjenesten med størst behov, samtidig som sambrukskirken plasseres der ungdommer oppholder seg i fremtiden.

Bærum Høyre er et åpent og lyttende parti med takhøyde. Derfor skal programforslaget på høring flere ganger før det endelig bestemmes. Vi oppfordrer derfor alle til å komme med innspill og ønsker debatten velkommen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.