Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ikke skyt pianisten

ARTIKKELFORFATTER: Tidligere Sandvika-rektor Arne F. Opsahl mener det Akershus fylkeskommune, ikke skolen, som er å klandre for situasjonen som er oppstått rundt korpsene.

Skal det mangfoldige kulturlivet bestå?

Flott at det legges til rette for idrettsutfoldelse av alle slag, men musikkutøvelse er ikke mindre betydningsfullt. Det er ikke like gode betingelser for korps og storband som det er for idretten. De er avhengige av å øve på skoler, og når det vanskeliggjøres, står tilbudet til både barn, ungdom og voksne i fare.

Skyld ikke på den enkelte skole for innskjerpede regler ved utlån av lokaler; det er Akershus fylkeskommune som har vedtatt dette. Derfor må politikerne nå si veldig tydelig fra om de vil ha et mangfoldig kulturliv.

Bakgrunn:

Det har vært mye oppmerksomhet i Budstikka i det siste om korps som kan bli kastet ut av øvingslokaler og loppemarkeder som ikke kan avholdes. Sandvika videregående skole har vært veldig positive til det lokale kulturlivet og holdt åpne dører for storband, korps og kor samt teatergrupper og ulike undervisnings- og idrettslige formål. Det er en samfunnsoppgave som de fylkeskommunale videregående skolene har, og som flere skoler og ikke minst de kommunale grunnskolene burde ta mer på alvor.

Det satses på idrett på mange plan. Det bygges idrettshaller, baner og anlegg rundt omkring, og det er bra, men annen kultur og kunstaktiviteter synes å komme i annen rekke.

Les mer på Budstikka.no/debatt

Derfor er det særdeles viktig at særlig skolene åpnes opp for blant annet musikkutfoldelse. Veldig mange av dagens profesjonelle utøvere har hatt sin musikalske oppvekst i et korps, og det gjelder langt flere enn de som etter skolealder fortsetter å spille korpsinstrumenter. Utøvere av alle slag har fått sin interesse vakt og lært seg det grunnleggende og samspillmessige i et korps.

Det er sørgelig om dette uhyre viktige tilbudet blir ødelagt av at mulige lokaler til bruk for øvelse, seminarer og loppemarkeder stenges.

Hvem har skylden for at vi er kommet opp i dette uføret?

Ikke skyt pianisten – i dette tilfellet Sandvika videregående skole. Det er skoleeier, Akershus fylkeskommune, som har skjerpet inn reglene for utlån. Nærmere bestemt er det Eiendomsforetaket i fylkeskommunen som har presset igjennom en skjerpelse av sikkerhetshensyn.

Det har altså ikke vært bra nok det systemet vi har hatt for utlån, og dermed settes kroken på døra for viktige deler av det mangfoldige musikklivet vårt.

Det er godt å høre at fylkesdirektøren for videregående opplæring nå «vil gå gjennom rutinene for hvordan dette håndteres» (sitat Budstikka 13. mars), men det er over et år siden skolen var i kontakt med fylkeskommunen om dette.

Politikere fra flere partier er nå opptatt av saken, og det tror jeg er nødvendig for å få en løsning som gjør at frivillige organisasjoner kan utøve den samfunnsmessig viktige oppgaven de har. Da kan vi fortsatt ha korps på 17. mai, sikre rekruttering til det profesjonelle musikklivet og spre glede og opplevelser for både utøvere og tilhørere.

Les flere innlegg i korpsdebatten:


Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.