Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ikke se skogen for bare tømmer

Vi er nå inne i den magiske måneden sopptember, hvor mange av oss finner mye glede og gode smaker ute i våre vakre, gamle og fredfulle skoger. 

Tilfeldig nok er også Fylkesmannen i Vikens handlingsplan for skogbruk i Oslo og Viken 2020–2024 ute på høring, og den er behandlet i hovedutvalg for miljø, idrett og kultur i Bærum.

Vi i MDG er ikke imponert av høringsutkastet. Det ser ut som dokumentet er skrevet av skognæringen for å optimalisere deres fortjeneste. 

Selv om dette ikke er en handlingsplan for lokalt skogbruk, er skogene i Bærum en del av planen og er den delen vi spesielt skal ta vare på. Derfor tok vi, som eneste parti, initiativ til at Bærum kommune skulle utarbeide et høringsinnspill hvor svakhetene i høringsutkastet synliggjøres.

Skogen gir ikke bare verdi når den hugges ned. Skogen spiller også en viktig rolle som karbonlager og luftfilter når den står og vokser. Og ikke minst er skogen utrolig viktig for naturmangfold.

Derfor er det feil fokus å øke aktivitetsnivået. Vi må fokusere på å øke verdiene vi får fra både aktivitet og inaktivitet. Ansvaret for å forvalte arealer og skogbruk er komplekst og sammensatt. Denne kompleksiteten må fremkomme tydeligere i handlingsplanen og i opplysningsarbeidet som Fylkesmannen planlegger.

I høringsutkastet er det faktisk et konkret mål at skognæringens transportkostnader skal reduseres, og kommunene bes å utbedre veier for skognæringen. Disse punktene er altfor ensidige og må nyanseres. 

For å være lønnsomme på samfunnsnivå kan vi ikke overfokusere på skognæringens kortsiktige gevinst. Vi kan heller ikke tenke på lønnsomhet bare i kroner og øre. Vi må ta hensyn til alle aspektene som gir verdi til samfunnet vårt. 

Og vi må ta på alvor at livet vårt er avhengig av naturmangfold.

Selv om vi ikke fikk flertallet i hovedutvalget med oss på vårt forslag, lyktes vi med å skape nok bevissthet rundt skogen og naturmangfoldet til at Venstre i løpet av møtet fikk med seg Høyre på et utvannet forlag som ble vedtatt. 

Jeg ville ha ønsket mye mer for skogene våre, men vi er glade for at flertallspartiene har tatt et lite skritt i en grønnere retning.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.