Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ikke plukk ramsløk i naturreservater

– Nyt gjerne ramsløk, men plukk den med måte, skriver innsenderen.

FOTO: ANDERS DYBWAD

Ramsløken er blitt en veldig populær plante, og folk er ute og plukker både til eget bruk og for salg.

Ramsløk er ingen truet art i Norge. Likevel vil Naturvernforbundet i Bærum rope et varsku. Naturvernmedlem Sunniva Schjetne forteller at hun en dag i slutten av april var på tur i Kjaglidalen. Her var både enkeltpersoner og flere grupper ute på tur for å høste ramsløk. Fulle bæreposer ble båret ut av naturreservatet. Jeg ble både overrasket og trist over det som møtte meg, sier Sunniva Schjetne.

Naturreservater har den strengeste form for vern. I naturreservatet i Kjaglidalen er det ikke tillatt å ta med seg hverken hele eller deler av planter. Plukking av ramsløk eller andre planter er derfor strengt forbudt. I naturreservater er det kun lov til å plukke bær og sopp.

Denne våren har det gått hardt ut over to små bestander med ramsløk, den ene i skogholtet rett sør for Gjønnes T-banestasjon, den andre ved barnehagen lenger ned. Ramsløken har to blader og formerer seg med frø. Botaniker opplyser at planten svekkes hvis begge bladene fjernes. La derfor ramsløken beholde ett av bladene! Og det sier seg vel selv at hvis stilken med knopp eller blomst fjernes, så formerer den seg ikke. Friluftsloven sier at man skal høste hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet.

Apropos skogholtet ved T-banen, Naturvernforbundet i Bærum har dette med som en grønn lunge i sin rapport «Snarveier til trivsel – 150 grønne lunger i Bærum». Vi er opptatt av å sikre naturverdiene, ikke bare i marka, men også i de grønne lungene, krattene og skogholtene i boligområdene.

Naturens balanse er viktig. Vi må forstå hvordan vi kan bevare naturens balanse, og vi må tenke på at vi er del av det store økosystemet, minner Sunniva Schjetne oss om. Naturvernforbundet i Bærum synes det er positivt at folk er ute og nyter Bærums natur. Nyt gjerne ramsløk, men plukk den med måte.

Se for øvrig Fylkesmannen i Oslo og Viken 7. mai 2020 som på sin hjemmeside slår fast at «Planter i naturreservater er fredet – dette gjelder også ramsløk.»

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.