Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ikke mulig å sikre kraftlinjer helt mot trefall

– Vi bruker store ressurser på å planlegge og gjennomføre linjerydding. Vi beklager ulempene strømbrudd medfører for våre kunder, skriver Elvias kommunikasjonssjef.

– Vi bruker store ressurser på å planlegge og gjennomføre linjerydding. Vi beklager ulempene strømbrudd medfører for våre kunder, skriver Elvias kommunikasjonssjef.

Foto: Elvia

I Budstikkas lederartikkel 7. januar med overskriften «Krafttak trengs for å rydde strømlinjer» kan man lese om strømbrudd i Asker og Bærum som skyldes stort snøfall og trær på Elvias linjer. 

Der står blant annet: «Når nærmere 10.000 kunder i Asker og Bærum mister strømmen, er det åpenbart at arbeidet med vedlikehold av strømlinjer og andre tiltak for å forhindre strømbrudd har vært for dårlig.»

Trær som faller på kraftledninger, er den vanligste årsaken til lange strømavbrudd i Norge. Fjoråret hadde flere strømbrudd enn tidligere år, noe som i all hovedsak skyldes mye og kraftig vind, samt store mengder våt tung snø på slutten av året. I tillegg til trefall over linjene har vi hatt mye tung snø- og islast på linjene.

Eiere av kraftledninger har en rekke lover og forskrifter samt myndigheter og grunneiere å forholde seg til. Myndighetene forvalter aktuelt lovverk i forbindelse med rydding av vegetasjon inntil og under kraftledninger.

Skal vi ha linjer som er sikre mot trefall, må vi ha et ryddebelte på opptil 30 meter på hver side av linjene. Samtidig er det fokus på kraftledningenes virkning på landskap og miljø. Da sier det seg selv at vi ikke kan opprette traseer som er helt sikre mot trefall.

Videre i lederen kan man lese: «En beboer på Drengsrud i Asker forteller om minst seks strømbrudd av ulik lengde på én dag». Det har en naturlig forklaring. Når man leter etter feil i strømnettet, seksjoneres nettet opp og man foretar en rekke prøvekoblinger, til man finner den strekningen hvor feilen er.

Elvia har til sammen 66.000 kilometer strømnett, noe som tilsvarer en og en halv gang rundt jordkloden. Vi bruker store ressurser på å planlegge og gjennomføre linjerydding. Vi beklager ulempene strømbrudd medfører for våre kunder.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.