Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ikke med på fraværsstatistikken

SKOLE: - Hadde det ikke vært for fraværsgrensen, kunne mange elever stått i flere fag, skriver innsenderen.

Hei, elev som ikke synes på Utdanningsdirektoratets medianstatistikk!

Føler du deg oversett? Du er ikke alene! Utdanningsdirektoratet vil bare ikke vise deg frem.

Les også: Stabile fraværstall: –  Vi lærer oss å være punktlig

Les også: I denne klassen har de sekser i fellesskap

Fraværstallene fra videregående for 2017/2018 er offentliggjort. Men det er ikke alle som er representert i statistikken.

Tallene er basert på den såkalte «medianeleven». Det vil si at man stiller opp alle på en rekke, peker ut den ene eleven i midten og presenterer fraværet til den eleven som normalen.

Utdanningsdirektoratet skriver på nettsidene at «medianen gir et riktigere bilde enn gjennomsnittet av hvor mye fravær det er vanlig for elever å ha».

Men det er ikke hva som er vanlig vi er interessert i. Da fraværsgrensen ble innført i 2016, var ett hovedargument at grensen skulle hjelpe elevene som slet med høyt fravær. Den nye statistikken forteller ingenting om hvilken effekt fraværsgrensen har hatt på disse elevene.

I Akershus har andelen som har fått ikke vurderingsgrunnlag (IV) som følge av fraværsgrensen, økt betydelig fra i fjor til i år. Allerede da var fraværsgrensen skyldig i over halvparten av IV-tilfellene. I år har andelen økt til nesten 60 prosent.

Dette viser klart og tydelig at fraværsgrensen direkte har rammet dem som allerede sto i fare for å miste karakteren i Akershus-skolen. Hadde det ikke vært for fraværsgrensen, kunne mange elever stått i flere fag.

Statistikken viser heller ikke tallene for hvor mange som dropper ut etter hvert skoleår, men derimot kun dem som faller fra i løpet av skoleåret.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Fraværsgrensen funker ikke. Vi vet at elever ikke består fag og dropper ut på grunn av den. Og selv om statistikken forteller oss at den såkalte medianeleven er litt mer på skolen, var fraværsgrensen aldri ment for medianeleven.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.