Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ikke kutt i skolebibliotekene

Skolebibliotekene handler ikke først og fremst om digitalisering, mener innsenderen. Her bibliotekar Ulla Faarup med elever på Hosle skole.

 Foto: Knut Bjerke

I en sak i Budstikka 20. august setter Bibliotekarforbundet på nytt søkelyset på skolebibliotekarene. De frykter at vedtaket som ble gjort under HP-behandlingen i fjor kun er en utsettelse.

Skolebibliotekene er ikke reddet. Tvert imot ble det kun vedtatt å droppe kuttene frem til man har utredet hvilken betydning digitaliseringen av skolen har for skolebibliotekene. Men som Johanne Husebye og Linda Bergwitz fra Bærum SV gjorde rede for i sitt innlegg om skolebibliotekene 1.11.2018, handler ikke skolebibliotekene om digitalisering. Det handler om veiledning, oppfølging og ikke minst menneskemøtene.

En melding på iPad om at skolebiblioteket har fått nye bøker innenfor ditt interesseområde, erstatter ikke bibliotekarens evne til å se at akkurat denne boken kan få en elev til å utvide horisonten sin med en bok som er litt på siden av det han har lest før. Google kan ikke erstatte bibliotekarens kunnskap om informasjonssøking og kildekritikk. Internett kan ikke konkurrere med en observant bibliotekar som kan trå til med akkurat den boken eller nettsiden som gir svarene man trenger til gruppearbeidet, men som ikke dukket opp i søkemotoren.

Den digitale verden kan ikke erstatte de gode diskusjonene, opphetede sjakkspill eller det lille pusterommet fra skolens forventninger og krav. En utredning er bortkastede ressurser. Digitaliseringen med sin overflod av informasjon med varierende grad av faglig belegg gjør den personlige veiledningen fra fagpersoner viktigere enn noensinne. Og det er nettopp veiledning til litteratursøk, kildekritikk og håndtering av informasjon som er skolebibliotekarens viktigste kompetanseområde. Derfor vil Bærum SV bevilge mer penger til skolebibliotekene.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.