Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ikke kast våtservietter i avløpet

I disse koronatider er det et større forbruk av våtservietter enn vanlig. Når innbyggerne kaster disse i do, skaper det utfordringer for avløpsbransjen. Kostnadene for å drifte renseanleggene er det som kjent innbyggerne selv som betaler.

Veas renseanlegg i Asker er Norges største renseanlegg, og sammen med Bekkelaget renseanlegg, er vi med på å holde vannet og kystområdene i Indre Oslofjord rene. Indre Oslofjord er et yndet sted for rekreasjon og aktiviteter, og er det kystområdet i Norge som brukes av flest mennesker.

Når Covid-19 viruset herjer, og friheten vår begrenses, setter vi alle sammen pris på at vi har fantastiske områder langs fjorden der vi kan gå tur og nyte rent vann, rene strender, fisk og fugleliv.

For å holde fjordområdene rene og frie for søppel, jobbes det for full maskin i renseanleggene både dag, kveld og natt. Hvert år kjøres det ut over tusen tonn med søppel fra renseprosessen vår. Søppelet som kommer til anlegget fra innbyggerne i Oslo, Bærum og Asker, er for det meste våtservietter, snus, bomullspinner (Q-tips), tamponger, tanntråd og matavfall. Dette avfallet ønsker vi ikke inn til renseanlegget fordi det først og fremst kan skape problemer og slitasje i teknisk utstyr, i tillegg til at renseanlegget må betale for transport og deponering av avfallet.

De siste ukene har vi sett en økning av våtservietter inn til anlegget. Disse serviettene løser seg ikke opp på veien og kan forårsake unødig driftsstans i prosessen. Stans av utstyr vil kunne medføre dårligere rensekapasitet og økte kostnader. Kostnadene for å drifte renseanleggene er det som kjent innbyggerne selv som betaler. Vi ber derfor innbyggerne om å ta hensyn til dette og kaste søppel i avfallsbøtten og ikke i toalettet.

Det finnes ikke nedspylbare våtservietter! Noen produsenter påstår det, men vår erfaring fra virkeligheten er at dette ikke er riktig. Våtservietter løser seg ikke opp, men klumper seg sammen som store baller.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.