Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ikke helsefarlig stråling

NETTBRETT: – Strålingen fra nettbrett eller annen trådløs kommunikasjonsteknologi er ikke helseskadelig, hverken for barn eller voksne, skriver innsenderen.

Ufarlig. Stråling fra nettbrett er ikke helsefarlig.

I et innlegg i Budstikka 28. desember skriver Janne Horn Erath at trådløse nettverk og nettbrett er helsefarlig og bør fjernes fra skolene.

Hun antyder også at norske myndigheter holder tilbake informasjon om forskning på området.

Først må vi understreke:

Strålingen fra nettbrett eller annen trådløs kommunikasjonsteknologi er ikke helseskadelig, hverken for barn eller voksne.

Statens strålevern holder ikke tilbake informasjon om forskningen rundt helseeffekter på dette feltet. Det er full åpenhet rundt hvilke kilder Strålevernet støtter seg på.

Statens strålevern er fagmyndighet på strålevernområdet og en av våre oppgaver er å arbeide for en stråletrygg hverdag for folk. Vi følger forskning knyttet til trådløse nettverk tett.

Les også: Disse appene anbefales for små og store barn

Les også: Fremtiden er digital

Les også: Det handler ikke om iPad

Erath viser til at nyere forskning har dokumentert at strålingen fra trådløs teknologi forårsaker biologiske effekter og at virkningsmekanismene rundt dette er bevist.

Det er riktig, men ingen av disse effektene er farlige for helsen vår. Ingen kvalitetssikret forskning har klart å koble den svake strålingen fra trådløse nettverk til plager eller sykdommer.

Erath prøver å skape inntrykk av at bruk av nettbrett og trådløst nettverk fører til mye stråling i omgivelsene. Det gjør de ikke, selv i klasserom hvor alle elevene har hvert sitt brett.

Målinger i Norge og utlandet viser at trådløse nettverk utgjør en svært liten del av den samlede strålingen vi omgir oss med i hverdagen.

Siden denne strålingen er så svak, er det på ingen måte myndighetenes anbefaling at kommunene skal bruke store økonomiske ressurser på å kable trådløse nettverk.

Både Verdens helseorganisasjon (WHO) og EU har de samme anbefalingene på dette fagfeltet som Norge, så folk er godt beskyttet.

Strålevernet kritiseres også for at vi ikke informerer om at WHOs kreftforskningsinstitutt har klassifisert strålingen som «mulig kreftfremkallende».

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Det er feil. Denne informasjonen har lenge vært tilgjengelig på Strålevernets hjemmesider. WHOs vurdering av klassifiseringen «mulig kreftfremkallende» er at den ikke gir grunnlag for å innføre strengere regelverk enn det som er i dag.

Det er mange årsaker til ulike plager i befolkningen. Det er spekulativt å koble den svake strålingen fra nettbrett til ulike helseplager folk har.

En slik kobling bidrar dessverre til å villede folk, skape unødig frykt og gi mennesker nedsatt livskvalitet.

Vil du svare på dette innlegget? Send inn leserbrev her

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.