Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ikke forutsett kun klimamål

– Som grunnmur ligger «Biosfæren», skriver innsenderen om hierarkiet for FNs klimamål.

– Som grunnmur ligger «Biosfæren», skriver innsenderen om hierarkiet for FNs klimamål.

ILLUSTRASJON: STOCKHOLM RESILIENCE CENTER

Lene Conradi og Stig Wettre-Johnsen i Asker Høyre skriver 1. mars at «Samtidig må bærekraftsmål nummer 13 «Stopp klimaendringene» løftes strategisk fordi det er en forutsetning for å kunne levere på de øvrige av FNs bærekraftsmål», som om dette er det eneste målet som ligger som en forutsetning for øvrige mål. Det er en misforståelse.

Det er ikke bare klimamål som er en forutsetning for å levere på FNs bærekraftsmål. Stockholm Resilience center har vist frem målenes hierarki, og som grunnmur ligger «Biosfæren», med mål 15 Livet på land, 14 Livet i havet, 6 Rent vann og gode sanitærforhold og – helt til slutt – det målet dere løftet frem: 13 Stoppe klimaendringene.

Men det stopper ikke der. For mellom «Økonomien» og «Biosfæren» ligger «Samfunns»-laget, med følgende mål: Nemlig 1 Utrydde fattigdom, 11 Bærekraftige byer og lokalsamfunn, 16 Fred rettferdighet og velfungerende institusjoner, 7 Ren energi til alle, 3 God helse og Livskvalitet, 4 God utdanning, 5 Likestilling mellom kjønnene og 2. Utrydde sult.

Alt dette forutsettes før man kan levere på økonomimål 8 Anstendig arbeid og økonomisk vekst, 9 Industri, innovasjon og infrastruktur, 10 Mindre ulikhet og 12 Ansvarlig forbruk og produksjon.

Og helt til sist, men likevel som kronen på verket, troner mål 17: Samarbeid om å nå målene.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.