Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ikke for sent å snu

– Vi håper flertallspartiene snur og ser urimeligheten i en så drastisk økning, skriver Bjørn M. Johnsen i Bærum Ap.

– Vi håper flertallspartiene snur og ser urimeligheten i en så drastisk økning, skriver Bjørn M. Johnsen i Bærum Ap.

Foto: KARL BRAANAAS

I møte i hovedutvalg for bistand og omsorg i Bærum onsdag vil prisen på Trygghetspakken til Bærum kommune få sin endelige avgjørelse. 

Det gjør at flertallspartiene får en ekstra siste sjanse til å stemme for Arbeiderpartiets forslag om ikke å øke prisen på Trygghetspakken for pensjonister og uføre.

Pakken er en viktig faktor for den tryggheten som er nødvendig for at eldre skal kunne bo hjemme lengst mulig. Det er noe de fleste eldre ønsker, og da må forholdene legges til rette for det. 

Trygghetspakken gir trygghet om at assistanse kommer hjem til den enkelte når det er behov for det. Derfor er dette en veldig god pakke som Bærum kommune har tilbud på.

For Bærum kommune er det også besparende økonomisk at eldre bor hjemme fremfor å ha plass på sykehjem. 

En sykehjemsplass koster rundt 700.000 kroner. Det opplyses at det gir en årlig besparelse på over 300.000 kroner selv ved at eldre får full pakke fra hjemmesykepleien i hjemmet fremfor å være på sykehjem. 

Bare det burde tilsi at forholdene blir lagt optimalt til rette for dette. Da er prisen på Trygghetspakken et viktig tiltakselement. 

Det er derfor ubegripelig at flertallspartiene kan være med på å øke prisene for en kommunal tjeneste som mange er helt avhengig av for å kunne bo hjemme og som gjør at de sparer de kommunale budsjettene for økte utgifter.

Prisen har vært til politisk diskusjon helt siden kommunestyrets budsjettbehandling i fjor høst, da det ble foreslått å øke prisen med hele 68 prosent, fra 417 til 687 kroner. 

Forslaget fikk stemmene fra H, Frp, V og KrF. Dette skjedde etter sterke protester fra Arbeiderpartiet og de andre mindretallspartiene som stemte for å beholde prisen på 417 kroner.

Etter sterke protester fra pensjonister og deres organisasjoner godt hjulpet av det politiske mindretallet, besluttet Kommunedirektøren å foreta en ny kostnadsberegning.

Nå kommer saken til endelig behandling. I saksfremlegget opplyser Kommunedirektøren at det var foretatt en feilberegning på 70 kroner og at ny pris skal være 617 kroner som er 200 kroner over fjorårets pris. 

Forslaget innebærer at prisen skal øke fra 417 til 617 kroner, det vil si en reell økning på nær 50 prosent.

Dette i et år da pensjonistene i trygdeoppgjøret fikk under 1 prosent økning av sine pensjoner.

Arbeiderpartiet vil i møtet stå på sitt tidligere standpunkt og fremme forslag om at prisen for 2021 forblir på 417 kroner som den var i 2020. Vi håper at flertallspartiene som inntil nå standhaftig har stått på at prisen til pensjonistene må økes, snur og ser urimeligheten i en så drastisk økning. Det er aldri for sent å snu.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.