Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ikke et vondt ord om Vinmonopolet

– Det er helheten i tiltakene, den samlede politikken, som kan utgjøre en trussel mot Vinmonopolet, skriver innsenderen. Her fra kø foran polet på Bekkestua før jul.

– Det er helheten i tiltakene, den samlede politikken, som kan utgjøre en trussel mot Vinmonopolet, skriver innsenderen. Her fra kø foran polet på Bekkestua før jul.

Foto: KARL BRAANAAS

Det er jo det som er poenget! Selskapet mottok kundetilfredshetsprisen i 2020. Polet har oppnådd gode resultatet på Norsk Kundebarometer i en årrekke. I fjor gikk de helt til topps – i en tøff konkurranse. 

Vi kan ikke skusle det bort med noen ugjennomtenkte liberaliseringsgrep fra Høyre.

Vinmonopolet har enerett på salg av brennevin, vin og sterkøl til forbruker, og er et heleid statlig selskap underlagt Helse- og omsorgsdepartementet. Det er samfunnets viktigste virkemiddel for å sikre ansvarlig og kontrollert omsetning av alkohol. 

Slik bidrar bedriften til å begrense alkoholkonsumet og skadevirkningene av alkohol i Norge. Vi ligger lavt på den europeiske forbruksstatistikken, og er ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) et eksempel til etterfølgelse.

Regulert tilgjengelighet er et viktig virkemiddel i alkoholpolitikken, blant WHOs «best buys». Derfor er ikke polet alltid åpent, finnes ikke på hvert gatehjørne. 

Kundetilfredsheten er likevel høyere enn noensinne. Derfor er det grunn til å sørge for å beholde det, og ikke skusle det bort med ugjennomtenkte tiltak, slik at legitimiteten for unntak fra EØS-rettens prinsipp om fri handel, faller bort. 

Unntaket er gjort fordi Vinmonopolet er et viktig og effektivt folkehelsetiltak. Imidlertid avhenger unntaket av at vi fører en helhetlig og konsistent politikk for å begrense konsumet og beskytte folkehelsen.

I Asheims svar 4. januar på mitt innlegg i Budstikka 29. desember i fjor ser det ut som han tror jeg vil Polet til livs.

Det er vel bare når man er krøpet raskt og langt ned i skyttergraven at man kan ta så feil. Mitt poeng var at om de 7–8 liberaliseringsforslagene når det gjelder alkohol som ligger i Høyres (eneste publiserte) utkast til program, og ikke bare ett punkt, som Asheim hevder, skulle få gjennomslag og bli vedtatt politikk, vil det kunne undergrave Vinmonopolet. 

I tillegg til å tillate Vinmonopolet å holde åpent til klokken 20 på hverdager og lørdager, som Asheim nevner i sitt innlegg, foreslås det blant annet å tillate salg av alkohol opp til 8 prosent i dagligvarebutikker, tillate alkoholsalg i butikk frem til klokken 23 på hverdager og lørdager, fjerne forbudet mot å drikke alkohol på offentlig sted og tillate alkoholservering ved internasjonale mesterskap og ved kamper i regi av 2.660 eliteklubber. 

Det er helheten i tiltakene, den samlede politikken, som kan utgjøre en trussel mot Vinmonopolet.

Dette er ikke noe jeg «mener», som Asheim skriver. Det er faktisk konklusjonen i en juridisk utreding foretatt av advokatbyrået Lund & Co i fjor høst.

Asheim henviser for øvrig til meg som Ap-politiker. Det må han gjerne gjøre, men dette er så vidt meg bekjent ikke diskutert i Bærum Arbeiderparti, og står helt og holdent for egen regning og kompetanse som fagperson på feltet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.