Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ikke drikk bort barnas sommerhygge

Vi drikker mer om sommeren, også med barn til stede. Det får konsekvenser, skriver artikkelforfatteren.

Foto: Knut Bjerke

Vi spurte barna hvordan de opplever det når voksne drikker. 1 av 5 sier at de har opplevd at det ble ekkelt fordi voksne drakk alkohol.

Er du helt sikker på at du ikke er en av dem som gir barn vanskelige og vonde opplevelser når du skal kose deg?

Det er sommer. Fridager, lange sommerkvelder, barn som er oppe senere, og voksne som skal kose seg litt ekstra: Et glass vin til lunsj, en pils til grillingen, et glass rødvin til entrecôten og noen koseglass på kvelden.

Vi drikker mer om sommeren, også med barn til stede. Det får konsekvenser. Hver sommer er det barn som får dårlige opplevelser fordi voksne drikker. Lykkepromillen ser annerledes ut med barneøyne

Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier, og de merker at vi forandrer oss når vi drikker alkohol raskere enn det vi tror.

Som voksen er det vanskelig å fange opp når den koselige sammenhengen der det drikkes alkohol går over til å bli ubehagelig for barna som er til stede. Når latteren blir litt for høy, når nattaklemmen blir litt for lang. Når barnet opplever at mammaen eller pappaen blir mindre tilgjengelig og til stede for dem. Plutselig og uforklarlig adferdsendring skaper utrygghet og kan være vanskelig for barn å forstå.

Som voksen er det vanskelig å fange opp når den koselige sammenhengen der det drikkes alkohol, går over til å bli ubehagelig for barna

I Av-og-til hører vi ofte fra voksne som forteller om hvordan barndommens ferier ble ødelagt av foreldrenes drikking. Det er mange historier om foreldre med et langvarig rusproblem, der både hverdagene og feriene var preget av alkohol og omsorgssvikt.

Men det er også noen som forteller om vonde enkeltopplevelser. Enkelthistorier der en av foreldrene en gang eller et par ganger drakk for mye. De forteller om utryggheten og usikkerheten det skapte, og de forteller om hvor dype spor det har satt. De forteller at de enkelthistoriene er dominerende når de tenker tilbake på barndommens ferier.

I undersøkelsen Ipsos har gjennomført for Av-og-til kommer det frem at eldre barn har opplevd at det ble ekkelt i større grad enn yngre barn. 9 prosent i aldersgruppen 8–11 år har opplevd at det ble ekkelt, mens det er i aldersgruppen 16–19 år er så mange som 25 prosent.

Det kan handle om at eldre barn har levd lenger og forstår mer, men det kan også handle om at vi voksne tar oss flere friheter når barna blir eldre.

Å bli eksponert for foreldre som drikker seg beruset kan være ekstra sårt og flaut for en tenåring. At barnet blir eldre og i større grad klarer seg selv, er derfor ikke et frikort for foreldre. Det er i nettopp denne sårbare fasen i livet at tenåringen trenger gode rollemodeller å se opp til når det kommer til alkohol og rus.

Det finnes ikke noe fasit på hvor mye det er greit at du drikker sammen med barna dine. Men snakk om det. Sett deg ned sammen med partneren din og de andre du skal feriere med, og spør hverandre: Hvordan skal vi ha det? Når er det greit å drikke? Og hvor mye? Det vil gjøre at dere blir mer bevisste og skape en tryggere og bedre ferie for barna. Vi skal ikke ta fra deg hvitvinsglasset til lunsjen eller ølen etter dagen på stranden. Men vi vil be deg tenke deg om: Hvor mange glass tåler barnet mitt?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.