Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ikke bygg ned stasjonen

– Det er intet element som definerer Hvalstad mer enn stasjonen og bygningene der. Blokkene kommer til å pakke inn disse bygningene og ødelegge det mest karakteristiske elementet på Hvalstad, skriver innsenderen.

– Det er intet element som definerer Hvalstad mer enn stasjonen og bygningene der. Blokkene kommer til å pakke inn disse bygningene og ødelegge det mest karakteristiske elementet på Hvalstad, skriver innsenderen.

Foto: EVA GROVEN

På Hvalstad stasjon planlegges det å bygge over 70 blokkleiligheter.

Blokkenes plassering gir ikke et godt bomiljø for dem som skal bo der, heller ikke for dem som bor i nærheten. 

Blokkene ødelegger Hvalstads identitet, de ødelegger for den bevaringsverdige stasjonsbygningen med tilhørende pakkhus, og de ødelegger mulighetene for å få en mest mulig tjenlig jernbanestasjon. 

Utbyggingen tar altså hverken hensyn til folk, historien, nåtiden eller fremtiden. Det kan vi ikke godta.

Utbyggingen tar altså hverken hensyn til folk, historien, nåtiden eller fremtiden. Det kan vi ikke godta.

Eiendommen til Bane Nor Eiendom ved Hvalstad stasjon ligger som en smal stripe mellom jernbanesporene og Hvalstadveien/Johs. Hartmanns vei. Her planlegges det likevel at det skal bo over 200 mennesker i fire etasjer. 

Utearealet er lite og lite anvendelig, særlig for barn. Og det er meningen at det skal bo mange barnefamilier her.

Støyskjerm eller ikke, fra tidlig morgen til ut på natten vil beboerne høre svært godt togene komme og gå. Og støyskjerming hjelper ingenting når godstogene dundrer forbi, gjerne på natten, heller ikke når regiontogene bruker banen og suser forbi stasjonen i høy fart.

Hvalstad stasjon er også oppstillingsplass for maskiner og utstyr når det skal foretas vedlikeholdsarbeid på jernbanen. Mye av dette arbeidet foregår på natten, så de som nå bor på andre siden av stasjonen, må flytte på hotell for å få sove. Om sommeren kan dette være hele juli.

Det er intet element som definerer Hvalstad mer enn stasjonen og bygningene der. Hvalstad som tettsted har blitt utviklet med utgangspunkt i at stasjonen ble lagt her for cirka 150 år siden. 

Mange av Hvalstads innbyggere er på eller ved stasjonen hver dag, til og fra jobb, skole eller barnehage. Og svært mange ser stasjonen hjemmefra. 

Nærmest alle som bor på Hvalstad, ser altså stasjonen og bygningene der hver dag. Blokkene kommer derimot til å pakke inn disse bygningene og ødelegge det mest karakteristiske elementet på Hvalstad.

De gamle stasjonsbygningene er dokumentert å ha stor verneverdi, men verneverdien sikres ikke bare ved å la være å rive bygningene. Planen er at blokkene skal stå tett innpå og rage over stasjonsbygningene, og pakkhuset skal flyttes og kuttes av. Dette er ikke i nærheten av intensjonen med vern.

Det er heller ikke etter intensjonen om bygging ved trafikknutepunkt å bygge ned og privatisere selve stasjonsområdet. 

Utnyttelsen av stasjonsområdet bør planlegges slik at Hvalstad stasjon blir en tjenlig jernbanestasjon for flest mulig i området. Da må det være rom for å ta i bruk både kjente og hittil ukjente virkemidler og teknologier for kollektiv transport, ikke ødelegge disse mulighetene med å bygge ned hele området med blokker.

Med begrunnelse i momentene ovenfor mener jeg at Asker kommune og kommunestyret må si til Bane Nor Eiendom at, dessverre, dere kan ikke få bygge på Hvalstad stasjon, i alle fall ikke på sørsiden av stasjonsbygningen, det vil si på nåværende parkeringsplass.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.