Vi spoler et drøyt år tilbake til den forrykende finaleserien i ishockeysluttspillet mellom Frisk Asker og Stavanger Oilers.

Les også: Godt nytt idrettsår

Les også: Søker om over 127 millioner kroner

Alle som opplevde hjemmekampene i en smekkfull Askerhall, så det presserende behovet for ny og tidsmessig arena.

Frisk styrer mot sluttspill også i år. Ny hall burde ha stått ferdig i går, men vi gleder oss over at ny ishall på Risenga kan tas i bruk i mars 2021.

Det virker likevel stusslig med en tilskuerkapasitet på 3.000. Jeg tok derfor opp i formannskapet at man bør se på dette som et minimum og at kommunen i samråd med idretten søker å finne løsninger som maksimerer antall tilskuerplasser. Helst bør kapasiteten økes.

Et annet flaggskip i Asker-idretten er Asker Aliens, som etter 23 strake seire sikret seriegullet i BLNO sist søndag.

Etter noen år i Vollenhallen flyttet basketklubben hjem til Risenga, med hjemmekamper i Leikvollhallen.

Klubben har funnet en slags løsning på publikumssituasjonen, for utrolig nok ble Leikvollhallen bygget uten tribuner. En minimumsløsning.

Slik kunne jeg fortsette: Svømmeklubben argumenterte for 50-metersbasseng i svømmehallen på Risenga, noe som virket fornuftig da man skulle bygge ny hall, men man endte opp med 25 meter.

Det er store planer for utvikling av Føyka, med ny matcharena for fotball. Hva opplevde vi da områdereguleringen ble behandlet? Fotballarenaen ble nedskalert, med reduksjon av planlagt tilskuerkapasitet. Igjen en slags minimumsløsning.

Nylig gikk Asker skiklubbs herrelag inn til en sensasjonell tredjeplass på stafetten i ski-NM, og Asker har fått en juniorverdensmester i langrenn.

Fra tidligere har vi en av Norges mest meritterte skiskyttere, Halvard Hanevold, med 22 internasjonale medaljer. Bare Ole Einar Bjørndalen har flere.

Ski- og skiskyttermiljøet i Asker har lenge jobbet for skianlegg på Solli. Det er endelig politisk flertall for å få realisert et anlegg, men hva opplever vi?

Jo – et mindre anlegg enn opprinnelig planlagt: En minimumsløsning som ikke utløser behov for vei, parkering, vann og avløp, med 20 skyteskiver i stedet for 30. Mange politikere vil ikke ha noe anlegg.

Når skal vi begynne å tenke større?

Toppidretten er en identitetsbygger, og gode anlegg er viktige i kampen om talentene.

Men det handler om noe langt mer: Idretten må ha anlegg og plass til å ivareta sin viktige samfunnsrolle: Tilbud om fysisk aktivitet for kommunens barn og unge, som gjennom idretten suger til seg verdier som trening, riktig kosthold, lagspill og gjensidig respekt på en felles sunn møteplass på tvers av bakgrunn.

Barn og unge som gjennom en slik oppvekst løper mindre risiko for å havne på skråplanet senere i livet. Det er faktisk dokumentert.

Noen blir kanskje fremtidige toppidrettsutøvere. Aktiviteten har en egenverdi, men vis meg den håndballjenta som ikke har en drøm om å bli en fremtidig Nora Mørk.

Eller den lille fotballgutten som ikke har en drøm om å bli like god som Sander Berge. Vis meg den unge hockeyspilleren som ikke drømmer om å spille i NHL som Mats Zuccarello. Kanskje finnes det en fremtidig Halvard Hanevold blant Askers håpefulle skiskyttere.

Forhåpentligvis kan vi utvikle og dyrke talentene våre i Asker. De bør ikke være henvist til å reise langt av sted.

Det skal heller ikke være slik at man på grunn av manglende kapasitet må si nei til barn og ungdom som ønsker å fylle fritiden med sunn, fysisk aktivitet i et godt idrettsmiljø.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Jeg ønsker fullt fokus på anlegg fremover. Det handler om at samfunnet vårt totalt sett tjener på å ta idrettens behov på alvor.