Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Idrettsaktivitet blir uforholdsmessig regulert og stengt ned

– Det er ingen grunn til å tro at tennis som fritidssyssel er særlig utsatt for risiko for smitte. Derimot er racketsport som mosjonsidrett desto viktigere i den vanskelige tiden vi nå er inne i, skriver styrelederen i Stabekk Tennisklubb.

– Det er ingen grunn til å tro at tennis som fritidssyssel er særlig utsatt for risiko for smitte. Derimot er racketsport som mosjonsidrett desto viktigere i den vanskelige tiden vi nå er inne i, skriver styrelederen i Stabekk Tennisklubb.

Foto: Stein Halvorsen

Først og fremst må jeg på vegne av Norges største tennisklubb understreke at Bærum kommune gjør mye riktig ved å sørge for at man tar grep for å hindre spredning av smitte ved regler om munnbind, sosial avstand og antall deltagere i sosiale sammenkomster både privat og i det offentlige rom. 

Samtidig mener vi at en del grep som er gjort i koronaforskriften medfører at aktivitet som siden i vår både gjennom forskning og erfaring har blitt ansett som lite risikofylt som smittespreder, nå blir uforholdsmessig regulert og stengt ned. 

Racketsport, kanskje særlig tennis i vår region, har den fordel at det ikke er en kontaktsport. Tennis utføres med inntil fire personer på en bane som er 600 kvadratmeter stor, det er over 10 meters takhøyde og gode luftventilasjonsforhold. 

Det eneste felles kontaktpunkt er tennisballen, som i mai ble frikjent som smittekilde av folkehelseetaten. 

Klubbene i regionen vår har gjennomført et strengt regime siden i vår med smittesporingsapp og rutiner som følges stringent av medlemmene. Ingen av regionens klubber har opplevd smitte, det er for eksempel ikke rapportert om et eneste tilfelle av smitteutbrudd i klubbene, eller at det er spredt via tennisaktivitet. 

Klubbene har heller ikke rapportert om sykdomsforfall som er høyere enn tidligere sesonger, og ingen av klubbenes trenere har til nå vært borte fra jobb med covid-19-symptomer eller påvist smitte. 

Det er derfor ingen grunn til å tro at tennis som fritidssyssel er særlig utsatt for risiko for smitte.

Derimot er racketsport som mosjonsidrett desto viktigere i den vanskelige tiden vi nå er inne i, som bidragende faktor til samfunnshelsen, både den fysiske helsen og mentalhelsen. 

Tennis er en av de største idrettene i vår kommune, viser statistikk fra Bærum idrettsråd, og den favner om fysisk aktive personer fra alle aldersgrupper i vår kommune. 

For de eldste av våre medlemmer oppleves dette som ukens høydepunkter, og det er neppe en kontroversiell påstand at denne aktiviteten er sterkt delaktig i å holde denne særlig sårbare gruppen frisk og borte fra aldershjem og sykeseng.

Når vi nå nærmer oss juleferien, tror vi det er enda viktigere enn noen gang at klubbene i regionen vår har mulighet til å holde åpent for våre medlemmer. 

I tillegg til de åpenbare helsefordelene, reduserer muligheten for fysisk fostring i trygge omgivelser risikoen for at mange vil søke mot offentlige rom som kjøpesentre og andre plasser i en tid hvor lite ellers skjer. 

Et annet poeng som også bør tas hensyn til særlig med tanke på at risikoen for smitte er så lav, er at klubbene i vår region lønner ansatte trenere og eier sine belånte tennishaller, slik at de økonomiske konsekvensene for klubbene og de ansatte er katastrofale. 

Permitteringsvarsel er nå rett før inngangen til juleferien blitt sendt til de ansatte hos flere av klubbene, og kontraktsløse trenere på oppdrag er løst fra sine oppgaver. 

Det er å håpe at kommunens politikere ser med nye øyne på denne realiteten innen neste vurdering av forskriftens regler 14. desember.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.