Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Idretts-Norge kan hjelpe barn som har det vanskelig

– Også i disse nedstengte ukene kan idrettsledere og trenere bidra til å beskytte barn mot vold og seksuelle overgrep, skriver innsenderne.

– Også i disse nedstengte ukene kan idrettsledere og trenere bidra til å beskytte barn mot vold og seksuelle overgrep, skriver innsenderne.

Vi vet at barn er mer utsatt for vold og overgrep når samfunnet er stengt ned. Derfor oppfordrer vi trenere, ledere og foreldre i idretten til å bry seg litt ekstra nå.

Den neste tiden vil idrettshaller stå tomme. I tillegg til at alle ungdoms- og videregående skoler er på rødt nivå, er alle organiserte fritidsaktiviteter innendørs anbefalt utsatt til etter 18. januar. 

Utsatte og sårbare barn og unge blir mer utsatt. For en del barn er nettopp idretten det trygge stedet å være, og avlyste treninger kan bety at disse barna har større risiko for vold og overgrep hjemme eller på nett. 

Også i disse nedstengte ukene kan idrettsledere og trenere bidra til å beskytte barn mot vold og seksuelle overgrep.

Nye tall fra NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) viser at ett av seks barn opplevde vold eller overgrep da skolene var stengt i Norge i vår. 

Blant disse var det én av fem som opplevde psykisk eller fysisk vold for første gang under nedstengningen. Det betyr at i alle idrettslag landet over kan det delta barn som trenger trygge voksne som ser dem og som vet hva de skal gjøre for å støtte barna.

Over 90 prosent av alle barn og unge er med i organisert idrett i løpet av oppveksten. Vi vet at det også i idretten skjer seksuelle overgrep, men for de aller fleste barn er idretten en sunn og trygg arena der de får venner, får utviklet nye ferdigheter og møter positive rollemodeller. 

Dette fellesskapet og disse trygge voksne kan være spesielt avgjørende for mange barn nå som alle aktiviteter igjen avlyses.

Dette er spesielt viktig for barn og unge som er ensomme eller som ikke har det trygt i eget hjem, for eksempel på grunn av vold, overgrep eller foreldre som ruser seg. 

I dialog med Norges idrettsforbund har Redd Barna sammen med særforbund i idretten og Senter mot incest og seksuelle overgrep Hordaland utviklet kursopplegget Trygg på trening.

Kurset gir trenere kompetanse om hva seksuelle overgrep er, hva man kan gjøre for å forebygge seksuelle overgrep og hva man kan gjøre dersom man er bekymret for at barn blir utsatt for overgrep eller omsorgssvikt hjemme. Kurset støtter opp om idrettens egne retningslinjer og verktøy.

Da Norge stengte ned i vår, laget vi sammen Trygg utenfor trening, en liste med råd om hva trenere, ledere og foreldre kan gjøre selv om treningen er avlyst på ubestemt tid. Vi vil gjøre det lettere for trenere og ledere å følge opp sårbare barn når man ikke lenger møtes på trening.

  • Inviter til inkluderende digitale aktiviteter eller chattegrupper for barn og ungdom dere vanligvis treffer på trening.
  • Fortell barna hvor de kan få hjelp om de skulle trenge det.
  • Hvis du er bekymret for et barn, drøft gjerne med en leder i klubben og følg opp med en telefonsamtale for å høre hvordan barnet har det.

Vi oppfordrer imidlertid ikke til at voksne tar direkte kontakt 1–1 med barn i sosiale medier, for å forebygge at voksne tillitspersoner bruker nettet til å bearbeide og utnytte barn.

Selv om hallene nå står tomme, kan slike små tiltak hjelpe stort. Vær en voksen som bryr deg. Vis at du er der for barna.

Monica Sydgård fra Undelstad er leder for Norgesprogrammet i Redd Barna.

Monica Sydgård fra Undelstad er leder for Norgesprogrammet i Redd Barna.

Foto: NORA LIE

.

Les flere saker om dette i Budstikkas papiravis:

Anbefaler full stopp i Asker-idretten (lørdag 9. januar)

Slik forklares anbefalingen om stopp av utendørsaktivitet (mandag 11. januar)

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.