Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

I smittevern er det privatlivet det handler om

Her er smittevernoverlege Bjørg T. Dysthe i arbeid i Bærum ved folkehelsekontorets gruppe som skal finne ut hvor folk har blitt smittet av korona.

Her er smittevernoverlege Bjørg T. Dysthe i arbeid i Bærum ved folkehelsekontorets gruppe som skal finne ut hvor folk har blitt smittet av korona. 

Foto: TRINE JØDAL

Når noe går galt er det forbausende ofte slik for ledere at det ikke er selve saken som blir problemet, men måten man velger å håndtere den. 

Bærum kommunes smittevernoverlege Bjørg T. Dysthe er bosatt i Oslo, men ansatt som øverste leder for smittebekjempelse i nabokommunen. Hun har vært ansiktet utad i Norges 5. største kommune i koronakrisen og prediket hvordan den griper inn i våre privatliv. Blant annet gjennom flere intervjuer i Budstikka har hun siden mars understreket alvoret ved at hver og en av oss ikke kan ha mer enn 20 gjester privat. Hun har også understreket at det er regler som må følges. Dysthe har erfaring som styremedlem i norske legers smittevernforening, og nyter følgelig stor tillit. 

Ansvarlig redaktør i Budstikka Kjersti Sortland.

Ansvarlig redaktør i Budstikka Kjersti Sortland. 

Foto: Trine Jødal
Når noe går galt er det forbausende ofte slik for ledere at det ikke er selve saken som blir problemet

 31. juli var det en privat fest hjemme hos henne, der smittevernreglene ble brutt – det var langt over 20 til stede. Ifølge DN var smittevernoverlege Bjørg Dysthe selv ikke til stede på festen, men voksne barn og andre familiemedlemmer.

Her er det kun to scenarioer: Dersom Dysthe visste om festens omfang – selv om hun valgte å ikke være til stede – må hennes foresatte i Bærum kommune forstå at det er en personalsak. Det må være absolutt samsvar mellom liv og lære for ledere under en pandemi.

Men dersom hun ikke visste, og godt voksne familiemedlemmer har en fest hun ikke vet om, har hun intet ansvar og skal selvsagt gå rakrygget videre. «Smitteskam» og hån, som om man var kriminell, skal vi ikke ha noe av. Det er dessuten menneskelig å feile, spesielt for unge mennesker. Smitte vil kunne skje oss alle, både hjemme og ute, og det må ikke bli hysteri rundt det. 

Men når smittevernoverlege Dysthe velger å svare «jeg kommenterer ikke mitt privatliv» ett døgn etter at nyheten ble kjent, når lokalavisen ønsker klarhet i hvilket av de to mulige scenarioer som er riktig, bommer hun kraftig. Hun selv har siden mars vært den som har lagt føringer på våre privatliv, i egenskap av sin lederrolle. Da behøver vi tillit. 

Derfor burde Bjørg T. Dysthe straks ha snakket åpent og fjernet all tvil som på grunn av håndteringen oppstår ved å la være å utvise åpenhet denne gang. For smittevern og korona handler om direkte inngripen i nettopp våre privatliv.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.