Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

iPad-læring og nakkesmerter

NETTBRETT: – Skråsikkerheten i Bærum kommune er skremmende, skriver innsenderen.
NETTBRETT: – Skråsikkerheten i Bærum kommune er skremmende, skriver innsenderen.

I disse dager avslutter Bærum kommune sin foreldreundersøkelse som skal avdekke hvordan «foresatte opplever skolens bruk av nettbrett i undervisningen og eget barns bruk av nettbrett i skolearbeidet».

Dette er en del av den såkalte «følgeforskningen» etter kommunens sentralstyrte iPad-implementering, hvor hverken alternative nettbrett eller laptopløsninger ble vurdert.

Les også: iPad: Praktisk, robust og fullspekket av muligheter

Les også: iPad i skolen

Les også: Ensidig følgeforskning på ensidig forskningsprosjekt

Og nå, fem år etter at skolesjefen og Høyre satset alt på ett brett (iPad, red) får foreldrene mulighet til å svare på i blant annet hvilken grad «Jeg opplever at bruken av nettbrett har en positiv påvirkning på mitt barns læringsarbeid».

Uavhengig av min opplevelse av iPadens eventuelle positive påvirkning på mitt barns læringsarbeid, finnes det seriøse forskere som allerede har vurdert hvorvidt det er en korrelasjon mellom iPad og læring.

Allerede i desember 2013 ble det publisert en artikkel på digi.no, som omtalte resultatene fra Pisa-undersøkelsen: «iPad fører til dårligere karakterer».

Og på utdanningsforskning.no kan vi lese at «En iPad alene kan ikke bidra til bedre undervisning eller mer læring. Det er dette forskningen også viser, dersom en leser mer enn overskriftene» (publisert 20.05.2016).

Verdt å merke seg er at i USA måtte «The Maine Department of Education and Apple» ta iPadene i retur, og tilby elevene laptop «at no additional cost», etter at forskning viste at 85 prosent av lærerne og 74 prosent av elevene foretrakk laptop fremfor iPad.

Sitater fra lærerundersøkelsen som ble trukket frem er blant annet: «iPads provide no educational function in the classroom», «Students use them as toys» og «Word processing is near to impossible» (Sun Journal, 19.05.16).

Og i januar 2018 ble det offentliggjort at også Asker kommune vraket iPad etter utprøving ved fire barneskoler, der både elever, foreldre og lærere ga klar tilbakemelding på at de foretrakk Chromebook.

Skråsikkerheten i Bærum kommune er skremmende. I Budstikka (november 2015) under overskriften «Elevene lærer mer med iPad», siteres rådmann Erik Kjeldstadli på funnene (i et tidligere «forskningsprosjekt», red) som overbeviste ham om å fortsette iPad-satsingen og skrote pc-parken: «Elevene er mer motiverte, mestrer mer, lærer raskere og føler seg flinkere i fag».

Denne «overbevisningen» om at iPad er fremtiden er bekreftet av både administrasjonsmedarbeidere og høyrepolitikere i en rekke artikler i Budstikka, og i juni 2017 kunne vi lese at det ikke var «fnugg av tvil hos Bærums ledende skolepolitiker Anne Lene W. Hojem (H). Hun går fullt og helt for iPad».

Med en slik skråsikkerhet og ditto fallhøyde kan man forstå at kommunen (administrasjonen og høyrepolitikerne) ønsker å lede foreldrene gjennom en spørreundersøkelse med positive affirmasjoner og meningsløse påstander.

For eksempel hvordan skal jeg som forelder ta stilling til i hvilken grad «Jeg opplever at lærerne bruker nettbrettet på en måte som fremmer god læring»?

Jeg som mor har ingen forutsetning til å «oppleve» hvordan lærerne bruker nettbrettet, da jeg aldri har deltatt i en eneste time.

Foreldrene får også spørsmål om barnets eventuelle helseplager, og jeg må innrømme at dette spørsmålet er genialt utformet: «Har ditt barn opplevd helseplager i forbindelse med bruk av nettbrett og/eller mobil»?

Hvis svaret blir JA, mitt barn har «opplevd helseplager», kan dette naturligvis ikke knyttes til iPaden, idet spørsmålet også favner mobil, noe som i følgelig er foreldrenes ansvar, og ikke kommunens.

Heldigvis er det allerede utført forskning når det gjelder iPad og helseproblemer, og med få tastetrykk får man tilgang til mye relevant informasjon på internett.

Det er ikke bare i utenlandske medier at de ergonomiske problemene ved iPad-bruk er omtalt. På et enkelt søk på iPad og nakke dukker det opp overskrifter som «Nettbrett kan gi deg nakkesmerte og hodepine» og «Barn behandles for iPad-nakker».

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

I Asker kommune fikk foreldrene muligheten til å velge bort iPad, men den muligheten ønsker dessverre ikke grunnskolesjefen å gi Bærums-foreldrene. Det er bekymringsfullt.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.