Dette er Zero enige i, men vi har ulik oppfatning av hvordan vi skal nå målet.
Les Enova-direktørens innlegg her: Eventyret som lar vente på seg
Les også: Snart vil hydrogenbusser rulle rundt i Bærum
Vi må komme ut av høna eller egget-jerngrepet som utrullingen av hydrogen står i.
Det er bra at Enova lover å rulle ut hydrogenstasjoner når volumet av biler og modeller øker. Men utfordringen nå er å komme dit – altså at folk overhodet kan skaffe seg hydrogenbiler.
Og ingen vil kjøpe en bil som bare kan fylle drivstoff tre steder i Norge. Med et passivt Enova, og en passiv Ola Elvestuen som eier av Enova, kommer vi heller aldri dit.
For hvem vil kjøpe en hydrogenbil om du har en maks radius på 25 mil fra de få stasjonene som finnes?
Skal du fra Oslo til Trondheim kommer du ikke tilbake fordi du ikke kan fylle drivstoff utenfor Akershus.
Kronargumentet for at Enova ikke vil finansiere grunnstammen i et nettverk av fyllestasjoner i Sør-Norge over en femårsperiode, er at et tilsvarende nettverk i Danmark ikke har utløst noe salgsvolum av biler der.
Det Enova lar være å fortelle er jo at fordelene ved å kjøpe nullutslippsbiler i Danmark er fraværende, i motsetning til i Norge.
I 2017 ble det i Danmark solgt 800 elbiler, tilsvarende tall i Norge var 41.000 elbiler. I California, med en helhetlig satsing på hydrogen, har de fått 80 fyllestasjoner og 5.000 hydrogenbiler.
Danmark er rett og slett ikke et sammenlignbart eksempel, og Enova kan ikke la være å nevne manglende kjøpsinsentiver for utslippsfrie biler når de gjør opp status for danskenes hydrogensatsing.
Nå er det flere hydrogenmodeller på markedet, egnet for dem som ikke har mulighet for hjemmelading eller som trenger svært kort fylletid, og som ønsker en nullutslippsbil.
Skal vi nå målet om at alle solgte biler fra 2025 skal være nullutslippsbiler, vil et tilbud av både elbiler og hydrogenbiler med sine ulike bruksfordeler være viktig.
Finansminister Siv Jensen fra Frp klarer å levere avgifter som har satt fart på elbilsalget og som kan sette fart på salget av hydrogenbiler i Norge.
Men vi kan ikke vente at bilbransjen vil prioritere Norge med flere modeller, eller at noen vil kjøpe en hydrogenbil når den er låst til et geografisk område.
En forutsigbarhet om støtte til 30 stasjoner over en femårsperiode før 2025 er nok til et minimumsnettverk og vil gi en forutsigbarhet for hydrogenbilkjøpere.
Les flere artikler på Budstikka.no/debatt
Zero forventer at Enova og Klima- og miljødepartementet griper denne muligheten, for de kan ikke forvente bileiere flest kjøper en bil de bare kan fylle tre steder i Norge.