Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvorfor vil dere rasere skolebibliotekene?

– Skolebibliotekene er for mange barn deres første møte med en bibliotekar og en rikholdig boksamling. Grunnleggende lyst til å utforske og lese kan skapes på skolebibliotek med gode fagfolk, skriver innsenderne.

– Skolebibliotekene er for mange barn deres første møte med en bibliotekar og en rikholdig boksamling. Grunnleggende lyst til å utforske og lese kan skapes på skolebibliotek med gode fagfolk, skriver innsenderne.

Foto: TRINE JØDAL

De siste par årene har Budstikka formidlet artikler som peker i samme triste retning: Det politiske flertall er i ferd med å rasere skolebibliotekene i Bærum. Mange fortviler. Noen eksempler:

  • Snart er fire skoler i Bærum uten fagutdannet skolebibliotekar. I tillegg kuttes deltidsstillinger ytterligere. Professor ber kommunen snu, skrev Budstikka 4. november 2021.
  • Da har skolesjefens kutt i skolebibliotekene i Bærums-skolene gått fra å være en overhengende fare til beinhard realitet. 80 prosent stilling ble 60 prosent på kort tid. Nå kuttes skolebiblioteket videre, helt til beinet, het det i Budstikka 19. januar 2022. Innlegget var signert Kristian Lundhaug, «frustrert skolebibliotekar/lærer, Bærum».
  • Denne nedbemanningen er både varslet og villet av de borgerlige partiene. Det er en trist forandring av disse partienes holdning til skolebibliotekene, skrev Halvdan Skard 24. januar 2022 og uttrykte det mange tenker.

28. januar 2022 skrev Gunvor Stokland, pensjonert skolebibliotekar: – Hvordan har det kommet dit hen at man med åpne øyne frarøver nye elever i Bærums-skolene:

  • å lese en god fagbok i fred og ro – la seg fange inn, uten forstyrrende impulser.
  • å sitte i det gode og vennlige miljøet et bibliotek kan være, og unne seg en god pause fra en stresset situasjon.

Et samlet årsmøte i Høvik biblioteks venner har vanskelig for å få øye på noe konstruktivt rasjonale bak arbeidet med å fjerne fagutdannede skolebibliotekarer. 

Vi etterlyser gode begrunnelser for denne raseringen, ut over at det er penger å spare. Årsmøtet er oppriktig nysgjerrig på svarene på følgende spørsmål:

  • Hvilke positive virkninger er det vårt politiske flertall vil oppnå ved å knipe inn på allerede snauklippede stillingsbrøker for skolebibliotekarene?
  • Hva mener det politiske flertallet at barna våre kan miste med dette?
  • Ser vårt politiske flertall for seg at det kommer til å bli mer – eller mindre – lesing når skolebibliotekarene får færre timer på skolene?

Vi savner faglige, kunnskapsbaserte og ærlige svar fra det politiske flertallet om hva som er fordelene med å barbere bort en yrkesgruppe som så mange har nytte av. Vi ser frem til å se disse på trykk i Budstikka.

Årsmøtet i Høvik biblioteks venner er svært takknemlige for at noen skolebibliotekarer våger å bruke ytringsfriheten sin for å beskrive hvilken utarming som nå skjer. Ikke alle ansatte i Bærum kommune tør det. 

Vi etterlyser gode begrunnelser for denne raseringen, ut over at det er penger å spare.

Vi gir dem vår helhjertede støtte og håper inderlig det politiske flertall tar inn over seg følgende:

Skolebibliotekene er for mange barn deres første møte med en bibliotekar og en rikholdig boksamling. Grunnleggende lyst til å utforske og lese kan skapes på skolebibliotek med gode fagfolk. Skolebibliotekene bidrar til trening innen kildekritikk, noe som er svært viktig i et mer digitalt samfunn. At det politiske flertallet i kommunen nå er i ferd med å rasere skolens hjerte – biblioteket – oppleves som kulturløst.

Det har vært vinterferie, og vi tyr til fjellvettreglene som har reddet mange som er i ferd med å gå seg bort: Det er ingen skam å snu.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.