Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvorfor spiser ikke rådyr løvetann?

– Kan Mattilsynet gi meg råd? spør innsenderen om rådyr i hagen.

– Kan Mattilsynet gi meg råd? spør innsenderen om rådyr i hagen. 

FOTO: TRINE JØDAL

Hvorfor foretrekker rådyr hageplanter fremfor ville vekster, og hvorfor bor de i ikke i skogen, men i hagene våre?

Denne våren har rådyrene beitet ned alt av vårens løkblomster, bortsett fra narsisser. Det er ikke en matsmule igjen til for eksempel humledronningene som vanligvis kommer ut på denne tiden.

I håp om at rådyrene ikke ville se på min hage som sitt private matfat, har jeg tidligere fjernet cirka 40 rosebusker. Totalt mislykket strategi. Antall dyr har økt kraftig, og menyen blir stadig utvidet også med planter jeg ikke visste at de likte. 

Dyrene blir mer og mer husvarme. I vinter gikk de opp trappen til terrassen for å spise tørre blader fra toppen av klatreroser. De må virkelig være sultne.

Jeg er sint fordi hagen min blir rasert. Men det som virkelig bekymrer meg, er flått. Rådyr er vertskap for flått og andre parasitter. Så vidt jeg har forstått faller flåtten ned på bakken, og flåtten trives i høyt gress. 

Halve tomten min er eng hvor insekter koser seg. Der bor/sover det periodevis fire rådyr. Må jeg nå slå engen min for å forhindre at noen skal bli bitt av flått eller i verste fall bitt av flått med borreliasmitte? 

Kan Mattilsynet gi meg råd om hva jeg bør gjøre, og hvem er egentlig ansvarlig for den stadig økende bestanden av rådyr. Er det viltnemnda eller andre?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.