Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvorfor så harde mot de mest sårbare, Bærum kommune?

– Som fullvaksinerte kunne de begynne å føle seg tryggere i hverdagen igjen, men signalet fra kommunen er det motsatte, skriver innsenderen.

– Som fullvaksinerte kunne de begynne å føle seg tryggere i hverdagen igjen, men signalet fra kommunen er det motsatte, skriver innsenderen.

Foto: TRINE JØDAL

Søndag 2. mai fikk jeg en sms fra Bærum kommune om at en tilkallingsvikar ved Belset omsorgsbolig hadde testet positivt for covid-19. 

Som pårørende til en av dem som bor på Belset, var selvfølgelig dette en negativ nyhet. Men samtidig visste jeg at alle, både beboere og ansatte, var fullvaksinert. Jeg antok derfor at dette ikke ville få så store konsekvenser for beboerne. 

Stor var derfor overraskelsen da jeg også leste at 21 beboere ville bli satt i karantene i 10 dager, det vil si at de ikke fikk forlate rommet sitt i denne perioden. Det vil si at de i praksis skulle «låses inne», selv om «settes i karantene» høres mindre inngripende ut.

Mitt spørsmål til kommuneoverlegen i Bærum er hvorfor de setter inn så harde tiltak mot en gruppe som over lang tid har måtte leve under svært inngripende tiltak, og som nå hadde begynt å se lys i tunnelen, og glede seg over livet igjen. 

Som fullvaksinerte kunne de begynne å føle seg tryggere i hverdagen igjen, men signalet fra kommunen er det motsatte: Vi anser deg å ha samme smitterisiko som før, og iverksetter de strengeste og mest inngripende tiltak vi rår over. 

Der forsvant den tryggheten!

Overraskelsen over kommunens harde tiltak blir ikke mindre når Bent Høie samme dag 3. mai kommer med gladmeldingen om at «vi har stadig sikrere kunnskap om at vaksine beskytter godt mot å bli alvorlig syk og mot å smitte videre. Den kunnskapen må vi bruke til å lette på tiltak der det er mulig». 

Og videre opplyses det om at «fullvaksinerte trenger heller ikke lenger gå i smittekarantene», og at fullvaksinerte kan ha nær sosial kontakt (under 1 meter) med andre fullvaksinerte (som de er på Belset).

Men uten noen nærmere forklaring går Bærum kommune altså motsatt vei. De stenger inne mennesker som ikke har noen stemme som kan høres utenfor omsorgsboligen, og mennesker med demens som ikke kan forstå hvorfor de holdes inn. 

Tryggheten, som var i ferd med å komme tilbake, forsvinner igjen. Tiltaket er ute av proporsjon i forhold til risiko for sykdom for fullvaksinerte, og i direkte strid med formidlingen fra nasjonale helsemyndigheter.

Til slutt vil jeg berømme de ansatte på Belset som har klart å holde omsorgsboligene fri for covid-19-smitte da pandemien sto på som verst, og ingen var vaksinert. Og jeg føler med dem når deres arbeidsgiver påfører dem unødvendig merbelastning på grunn av ivaretagelse av de innestengte, som burde sluppet dette tiltaket.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.