Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvorfor morsdag?

Helene Berge Holm i Maries vei på Høvik. Veien er oppkalt etter Marie Plahte, som døde 19 år gammel i 1898. Moren Marie Plahte f. Birch (1852–1937) ga penger til opprettelse av tuberkulosehjemmet Marie Plahtes Minde på Dønski.

Helene Berge Holm i Maries vei på Høvik. Veien er oppkalt etter Marie Plahte, som døde 19 år gammel i 1898. Moren Marie Plahte f. Birch (1852–1937) ga penger til opprettelse av tuberkulosehjemmet Marie Plahtes Minde på Dønski.

FOTO: PRIVAT

Søndag 14. februar er det morsdag og en fin anledning til å gjøre litt ekstra stas på mamma, bonusmamma, svigermor eller bestemor. Det er en hedersdag for mødre som feires på varierende datoer i mange land.

Noen spør seg: Trenger vi morsdag? Jeg tør påstå med et glimt i øyet at uten mødre stopper Norge! Mødre har så mange roller i hverdagen, som kanskje ikke er så synlige. La oss hylle alle de viktige oppgavene som gjøres som trøste-og-bære ansvarlig, vaskemaskinoperatør, detektiven som finner det som er mistet, sosialminister, lokal meglingssjef, transport- og logistikksjef for bare å nevne noe – i tillegg til egen jobb.

Mange hevder at morsdagen er en kommersiell dag importert fra USA. Det er riktig at den aller første morsdagen i moderne tid ble feiret i en metodisk kirke i West Virginia i 1908. Norge kom på banen i 1919. 

I begynnelsen var det religiøse organisasjoner som sto for markeringen, men etter hvert kom handelsstanden, massemedia og ideelle organisasjoner med for å etablere morsdagen som en årlig begivenhet der mødrene står i fokus. Vi feirer fortsatt morsdag i Norge 100 år senere.

Men det var faktisk ikke amerikanerne som fant opp morsdagen. De første markeringene skal ha funnet sted allerede i det gamle Hellas der grekerne hyllet moren til sjefsguden Zevs, Rhea. Morsrollen er med andre ord blitt feiret i over 2.000 år.

Morsdagen kan også være en fin anledning til å minnes og hedre kvinner og mødre fra nærmiljøet. Hvor mange gater har du for eksempel i ditt nabolag som bærer et kvinnenavn? 

Jeg har gjort en uformell opptelling (kilde Wikipedia; gatenavn Asker og Bærum) og fant ut at av 942 gater i Bærum har 26 gater kvinnelige og 108 gater mannlige navn. I Asker er det registrert 603 gatenavn, og fordelingen er 16 kvinnelige og 52 mannlige gatenavn. 

Så i anledning morsdagen går herved en oppfordring til Asker og Bærums folkevalgte om å hedre flere kvinner med gatenavn.

La oss feire våre nærmeste morsfigurer på morsdagen, og også tenke på andre mødre som har tråkket stier før oss!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.