Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvorfor må vi bli større?

Fylker. Det presenteres stadig nye tanker om større enheter i Norge.

Kommuner, sykehus og politi må bli såkalt robuste. Nå er det også fylkenes tur til å slås sammen.

Vil du svare på dette innlegget? Send inn leserbrev her

Problemet er at det i nesten alle saker blir satt et likhetstegn mellom størrelse og bedre løsninger i noe som regnes som verdens beste land å bo i.

Normalt forsøker man ikke å fikse ting som allerede virker.

Alt er på ingen måte perfekt i Akershus. Mye kan selvfølgelig forbedres og videreutvikles. Det er derfor vi engasjerer oss politisk.

Les også: Selvfølgelig kommer det an på størrelsen

Les også: Bærum skvist ut av det gode selskap

Les også: Vår lille-store kommune

Men vi ser ikke hvorfor den eneste løsningen er større enheter. Sp tror på nærhet mellom innbyggere og beslutningstagere.

Jeg har sittet på fylkestinget i snart fem år og sett verdien av gode politiske vedtak i skjæringspunktet mellom lokalkunnskap, regional politisk forståelse og en dyktig administrasjon.

Vi fylkespolitikere kjenner fylket vårt, de regionale utfordringene og mulighetene. Det er også styrke at de lokale folkevalgte i for eksempel Aurskog-Høland, Gjerdrum, Eidsvoll, Ski og Asker har en stemme inn når gang- og sykkelveier prioriteres, kollektivtilbudet formes, arealpolitikk diskuteres og videregående skole planlegges og utvikles. Dette er viktige beslutninger for lokalsamfunnet.

Det er kort vei fra folkelig engasjement og lokale ideer til handling i fylkestinget.

Akershus utreder nå sammenslåing med Østfold og Buskerud. Fylkestinget har også invitert med Oslo.

Dersom Oslo, Akershus, Østfold og Buskerud blir enige om en sammenslåing, vil det nye storfylket strekke seg fra Sogn og Fjordane i vest til svenskegrensen i øst og telle over 1,8 millioner innbyggere.

Mulige nye oppgaver fra et stadig økende statsbyråkrati til regionene er ikke klarlagt. Foreløpig har det vært mest snakk om hvilke oppgaver fylkeskommunene kan miste.

Ei heller er det avklart om staten er villig til å gjøre noe med sin fragmenterte organisering. Dette er to premisser som regjeringen må svare på i sin melding om regionreformen.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Fram til juni skal det utredes fordeler og ulemper ved en eventuell sammenslåing.

For oss i Sp er det en forutsetning for videre reformarbeid at innbyggerne i Akershus skal få bedre tjenester enn i dag.

Vi er ikke uten videre enig i at Akershus som landets mest folkerike fylkeskommune, ikke er stor nok til å videreutvikle både dagens og ivareta eventuelle nye oppgaver.

Hvis regionreformen ikke tidlig kan presentere konkrete forbedringsforslag, vilje til overføring av statlige oppgaver og ivaretagelse av lokaldemokratiet, bør den droppes.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.