Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvorfor kveldsstengt kunstsenter?

FEIRING: – I år er det til og med jubileum for Norges eneste internasjonalt kjente kunstsenter utenfor Oslo, skriver innsenderen. Her ordfører Lisbeth Hammer Krog ved 50-årsfeiringen i august.

Henie Onstad Kunstsenter – Bærums vindu mot verden – mon det?

Ovenstående påstand vil man kunne lese i årboken til Asker og Bærum historielag, som for tiden befinner seg i trykkeprosess, og som vil være tilgjengelig primo november.

Les også: Henie Onstad feirer 50 år: – Vi er støpt i betong, vi består

Les også: Høvikodden åpnet stor prikkete gave

Utsagnet har nå gyldighet bare i begrenset forstand. Tidligere kunne vi besøke Kunstsenteret på kveldstid, som regel eneste mulighet for folk i arbeid utenom helgen.

I år er det til og med jubileum for Norges eneste internasjonalt kjente kunstsenter utenfor Oslo. Kunstsenteret ble åpnet med pomp og prakt høsten 1968 av kong Olav, altså et 50-årsjubileum.

Hvor i landet finner vi noe som er sammenlignbart med Henie Onstad Kunstsenter? Har man glemt den storslagne donasjonen fra Sonja Henie og Niels Onstad, som omfattet midler til selve bygget og driften, samt 110 kunstverk?

Kommunen ga tomt til prosjektet og burde i kraft av dette være delaktig i en drift som gjør det mulig å besøke Kunstsenteret også noen dager i uken på kveldstid.

Da vi skulle vise frem Bærums stolthet til utenlandske gjester forleden dag, møtte vi stengte dører.

Parkeringsplassen var nærmest tom, og vi ante uråd. Klokken hadde så vidt passert 17.00.

Vantroen tok oss. Hvordan er det mulig å stenge en slik attraksjon som tiltrekker seg besøkende fra hele verden, så tidlig?

Vi følte oss beskjemmet over å møte stengte dører og hadde ingen god forklaring på hvordan dette kan skje i verdens rikeste land. Det er ikke troverdig å påstå at Norge virkelig er et kulturland.

Alle museer det er naturlig å sammenligne med, har kveldsåpent. Eksempelvis har Louisiana utenfor København åpent til klokken 22.00 de fleste ukedager, til klokken 18.00 én dag.

Selv i Lillehammer har de råd til å ha åpent til klokken 20.00 iallfall én av ukedagene på sitt kunstmuseum, og helt til klokken 22.00 kan vi på Danmarksturen besøke Aros kunstmuseum i Århus én kveld i uken.

Et nettsveip viser at ingen kunstinstitusjoner av en viss størrelse stenger så tidlig som Henie Onstad.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Hvorfor i rike Bærum, i rike Norge? Og hvilke planer foreligger for mer publikumsvennlige åpningstider som vi som bæringer kan være bekjent av?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.