Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvorfor får ikke heltene som forhindret en ny Utøya-massaker mer heder og ære?

Det var Mohammad Rafiq som overmannet gjerningsmannen i moskeen på Skui. Her dagen etter da eid ble feiret i Sandvika, med Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog og statsminister Erna Solberg på besøk.

Det var Mohammad Rafiq som overmannet gjerningsmannen i moskeen på Skui. Her dagen etter da eid ble feiret i Sandvika, med Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog og statsminister Erna Solberg på besøk.

FOTO: EVA GROVEN

Pensjonistene Muhammad Rafiq og Muhammad Iqbal Jave overmannet terroristen mens han skjøt mot dem. De forhindret derved noe som kunne bli til en ny Utøya-massakre. Folk flest ville ha forsøkt å flykte.

I Al-Noor Islamic Centres-moskeen der angrepet utspilte seg vitnet blant annet blodige spor om dramatikken da Rafiqs bare føtter ble tråkket på av terroristens spesial sko med spiker under.

Dette skjedde i Bærum 10. august 2019, åtte år etter Utøya-massakren. Men heltene er blitt lite omtalt etter nyhetens interesse hadde gitt seg. De ble hedret i etterkant, men det synes som om deres beskjedenhet har ført til glemsel av deres innsats.

Burde de ikke få noe mer enn hederlig omtale rett etter hendelsen? Hvor mange liv i tillegg til deres egne reddet de? Myndighetene har en tendens til å hedre med ord, diplomer eller medaljer. Ja, det er jo billigere enn gaver som koster. Man hevder at liv ikke kan verdsettes i kroner og øre.

Men forsikringsselskapene er blitt nødt til å verdsette liv som går tapt. Og på havet får fartøy som redder et annet fra havari en lønn som en prosentandel av verdien de redder. Burde ikke Rafiq og Iqbal Jave også fortjene en «bergingslønn»? Det ville gi dem mulighet til bistand til sine familier og sitt miljø! Ja, burde ikke dette bli en selvfølge?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.