Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvordan styres Asker kommune?

– Etter skriftlige avtaler med Asker kommune og vedtak i kommunens handlingsplan bygget Asker Skiklubb anleggene på bildet. Nå overstyrer kommunedirektøren Asker Idrettsråd, kommunestyret og egen administrasjon – og fjerner den kommunale støtte på 800 000 kroner, skriver innsenderen.

– Etter skriftlige avtaler med Asker kommune og vedtak i kommunens handlingsplan bygget Asker Skiklubb anleggene på bildet. Nå overstyrer kommunedirektøren Asker Idrettsråd, kommunestyret og egen administrasjon – og fjerner den kommunale støtte på 800 000 kroner, skriver innsenderen.

Foto: HANS ERIK RUUD/ASKER SKIKLUBB

I tegneserien Tommy og Tiger’n ble det sparket en variant av fotball kalt «Tommyball» – hovedpersonen endret hele tiden reglene til sitt eget beste. Sparker kommuneadministrasjonen i Asker «Kommunedirektørball» i oppfølgingen av avtaler og politiske vedtak?

I formannskapsmøtet 4. mai løftet kommunedirektøren Asker idrettsråds vedtak fra mars 2020 opp til omkamp. Asker idrettsråd hadde fulgt opp kommunestyrets vedtak fra 2016 om å støtte nybygde 7-baner. Asker idrettsråd administrerer ordningen for kommunestyret og hadde innstilte på at Asker Skiklubbs søknad fra februar 2020 skulle få støtten på 800.000 kroner fra «fotballpotten» på 5 millioner kroner.

Denne grunnfinansieringen var en naturlig del av beslutningen for at klubben skulle starte prosjektet om å bygge en moderne idrettspark der den gamle grusbanen lå.

I april 2020 inngikk Skiklubben en skriftlig avtale med kommunen om at klubben skulle være byggherre for utviklingen av idrettsarealene, mot at kommunen fikk bygge om Kirkeveien og åpne Drengsrudbekken sør på tomta.

Bjørn Tangnes er styreleder i Asker Skiklubb.

Bjørn Tangnes er styreleder i Asker Skiklubb.

Foto: KARL BRAANAAS

I mai inngikk Skiklubben en skriftlig leieavtale med kommunen for de mindre områdene som klubben ikke eier, til deler av sandbanene (900 kvadratmeter), med en eksplisitt hensikt om at klubben kunne søke om spillemidler til disse anleggene. Avtalen inkluderte at klubben skulle bygge en tredje kunstgress 7-bane/kunstisbane, samt fire petanquebaner.

Sparebankstiftelsen syntes ideene er så gode at de bidro med nesten 1,1 million kroner.

Kommunestyret vedtok 15. desember 2020 handlingsprogrammet for 2021-2024, hvor alle anleggene ble listet opp og prioritert som spillemiddelberettigede anlegg. Sammen med gaver og oppsparte midler var finansieringen nå i boks.

Våren 2021 står anleggene klare til å ta imot tusener av brukere – alt så ut til å bli en suksesshistorie, men kommunedirektøren endret plutselig spillereglene.

Til tross for alle skriftlige avtaler og politiske vedtak, mener kommunedirektøren at anlegget er midlertidig, og hevder at retningslinjene ikke tillater tilskudd til midlertidige anlegg (ikke nevnt i retningslinjene) og bringer saken inn for vedtak i formannskapet.

Her legges saken frem som en positiv gladsak om at kommunen ønsker å innvilge tilskuddet – hvis kommunens arealplan endres. Det underkommuniseres at Asker idrettsråd blir overkjørt og at byggingen av banen er skriftlig avtalt. Videre at byggingen er i tråd med områdereguleringen og handlingsprogrammet 2021–24 samt at det ligger på Skiklubbens eiendom og er klarert for spillemidler.

Tilskuddspotten i 2020 ble ikke brukt opp, 1 million kroner gikk til Heggedal for 2019-anlegg, mens 4 millioner kroner ble overført til 2021, siden ingen baner var bygget, unntatt 7-banen på Føyka.

Hva som får kommunedirektøren til å handle som han gjør, er en gåte. Hadde jeg sittet i kommunestyret, hadde jeg ikke akseptert dette – og jeg er mangeårig medlem av Asker Høyre.

Hvordan kan Asker kommunestyre akseptere denne overstyringen? Hvilken tillit skal vi ha til kommunens øverste administrasjon når inngåtte skriftlige avtaler og politiske vedtak systematisk skyves til side?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.