Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvordan bli kvitt avfall?

– De røde boksene bør kunne hentes sammen med annet avfall som papir og plast, skriver innsenderen.

– De røde boksene bør kunne hentes sammen med annet avfall som papir og plast, skriver innsenderen.

Foto: NILS JOHAN DAHL

Vi har en rød plastboks der vi kaster batterier, ødelagt elektronikk, malingsrester og annet som ikke hører hjemme blant annet avfall.

Når boksen er full, tar jeg den med til stasjonen for spesialavfall som finnes ved Shell-stasjonen på Bærums Verk. Går du inn på Bærum kommunes nettsider, kan det tenkes at du greier å finne hvor disse røde boksene kan tømmes, men denne informasjonen er rimelig godt gjemt, synes jeg. 

Asker kommune har en beskrivelse av rødboks-ordningen på nettsidene sine. Der kan jeg lese at elektronikk ikke regnes med til det som skal i boksen. Slikt må leveres hos elektronikkforhandlere, eller på kommunens gjenvinningsstasjon, som i Bærum er på Isi. Så der tok jeg feil.

På Shell-stasjonen gir de meg nøkkel til containeren hvor det farlige avfallet skal kastes. Inne i containeren står det bokser og kasser. Med tusj har noen skrevet hva som skal hvor, og jeg greide å lese på nesten alle. Inntrykket mitt er likevel: Amatører!

Det sies jo at søppel har en verdi når det gjenvinnes, men da må det rigges til slik at det er lett å få levert. At man forstår hva som skal hvor.

På Rema 1000 på Bekkestua kaster jeg noen ganger glass og metall, for butikken er flinkere til å legge til rette for dette enn Bærum kommune. 

Skal jeg kaste slikt der jeg bor, må jeg til Helset idrettshall. Sikkert et naturlig sted å dra for mange, men ikke like naturlig som der hvor man kan kjøpe mat. Ønsker kommunen at vi skal bruke bilen mer?

De røde boksene bør kunne hentes sammen med annet avfall som papir og plast.

Jeg liker godt å la bilen stå i garasjen. Min omtanke for miljøet er rimelig bra, tror jeg. At folk som ikke er aktive medlemmer av Fremtiden i våre hender eller MDG kanskje synes det er tungvint å få levert søpla si, tar jeg for gitt.

– Jeg skulle ønske alle var idealister og prioriterte miljø og klima i de mange valgene vi foretar oss, men Bærum kommune kan ikke basere seg på at innbyggerne er idealister, skriver Ingar Bie i Bærum MDG.

– Jeg skulle ønske alle var idealister og prioriterte miljø og klima i de mange valgene vi foretar oss, men Bærum kommune kan ikke basere seg på at innbyggerne er idealister, skriver Ingar Bie i Bærum MDG.

Foto: Bengt Säll

Mye kan gjøres for å forbedre det nåværende systemet. De røde boksene bør kunne hentes sammen med annet avfall som papir og plast. Containere for glass og metall kan plasseres der vi kjøper mat. Farlig avfall-containere kan ha en innredning det er enkelt å finne frem i.

I Arendal, en kommune med litt ambisjoner på miljøområdet, har de løst noe av dette på en elegant måte. På avfallsdunken til matavfall er det montert en plastkrok. På denne kan man henge en bærepose med mindre mengder farlig avfall. Dette blir hentet sammen med matavfallet én gang i uken.

Jeg skulle ønske alle var idealister og prioriterte miljø og klima i de mange valgene vi foretar oss, men Bærum kommune kan ikke basere seg på at innbyggerne er idealister. Kommunen må komme innbyggerne i møte, legge til rette og forklare.

I Amsterdam sentrum er det trangt. Veldig mange har ikke bil, og det går i sykkel og kollektivtransport. Har man en defekt radio eller annet som ikke går i vanlig søppelsekk, kan man på gitte dager sette dette ut på gaten, og så blir det hentet av renovasjonsetaten.

Vi har plass til masse biler i Bærum, men hadde det ikke vært lurere å ha færre og ha dem mer i garasjen? Da slapp man å bruke så mange milliarder for at bussene skal slippe frem.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.