Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvor mye te skal vi drikke?

Venstres innlegg i Budstikka 31. januar om ungdomskriminalitet fremstår som en underlig cocktail av synsing, beskyldninger, påstander, selvmotsigelser og hersketeknikker. Venstre i et nøtteskall, vil nok mange mene.

Venstre «vet» at tiltakene mot ungdomskriminalitet virker og hevder at ungdomsklubber og teselskaper er en del av løsningen. Det er grenseløst naivt, og jeg lurer på hvor mye te, eller kaffe for den saks skyld, vi skal drikke før alt ordner seg? For mens Vikdal & co. drikker te ranes ungdommer med kniv og mennesker rammes av blind vold.

For ofrene er hendelsene helt reelle og alvorlige nok i seg selv. Det er de også for dem som utøver volden, for familien og for kameratene. Kriminalitet og voldsbruk koster mye i menneskelige lidelser, og i penger når regnskapene gjøres opp. Imens drikker Venstre te. Jeg vet ærlig talt ikke på hvilken planet venstrepolitikerne befinner seg, men jeg konstaterer at jeg får støtte på lederplass i Budstikka 25. januar. Her heter det: «Politikere som uttaler at ungdomsklubber og teselskaper ikke er løsningen, har rett.» Det kan selvfølgelig være at Venstre «vet» noe vi andre ikke vet.

Det er ikke synd på disse ungdommene. De lever i verdens beste land med en uendelighet av muligheter til å skaffe seg et godt liv. Jo fortere de forstår at vi ikke aksepterer kriminalitet og vold, jo bedre er det. Borgenprosjektet skulle få ned ungdomsvolden og kriminaliteten ved hjelp av en rekke tiltak. Prosjektet ble avsluttet i 2016. Hvordan kan Venstre «vite» at tiltakene virker og ungdomsklubber og teselskaper er en del av løsningen for så i samme innlegg skrive at «situasjonen våren 2018 var alvorlig og uakseptabel.»? Virket det ikke likevel? Kanskje man ikke hadde drukket nok te? 

Tall fra straffesaksregisteret viser at 12 av 15 mindreårige som ble tatt for å bære kniv, eller true med kniv i 2019, var bosatt i Asker. Den samme statistikken viser at det ble anmeldt mer enn fire ganger så mange tilfeller av ungdomsvold i Asker enn i nabokommunen Bærum i løpet av 1. halvår 2019. Kanskje grønn te denne gangen?

Jeg er litt usikker på hvilke av mine «påstander» Venstre mener er basert på fordommer? Venstre burde heller orientere seg mot fakta og vise åpenhet rundt disse viktige problemstillingene. I stedet ser vi tegn til bunkermentalitet. Man isolerer seg fra alle de ubehagelige fakta som presser på. I den bombesikre bunkeren sitter man beskyttet mot inntrykk utenfra, drikker kaffe og te, og har det stort sett hyggelig. I dette miljøet av innestengt tankegang trives de mest fantasifulle forestillinger om hvordan virkeligheten utenfor bunkeren arter seg. Det er ganske spenstig å beskylde meg for å ha fordommer, jeg er dog vant til litt av hvert fra Venstre-folk. Jeg synes at Venstre heller burde ta folk på alvor og komme seg ut i virkeligheten i stedet for å tro at utfordringene løses med kaffeslabberas.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.