Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Hvor mange grønne lunger er igjen i Bærum i 2037?

– Kommunen kan med letthet beslutte å ikke la området bli bygget ned, skriver innsenderen om boligplanene i Elgfaret på Hosle.

– Kommunen kan med letthet beslutte å ikke la området bli bygget ned, skriver innsenderen om boligplanene i Elgfaret på Hosle. 

Foto: EVA GROVEN

Jeg leser i Budstikka at Stiftelsen utleieboliger i Bærum (UBB) er på jakt etter tomt for å bygge nye utleieboliger for ungdom.

En aktuell tomt er eid av Bærum kommune og ligger på Østerås, i dag en flott 100-meterskog. Derfor er det så fint at kommunen med letthet kan beslutte å ikke la området bli bygget ned. Til glede for en stadig økende befolkning. Og uten at det koster kommunen ett øre.

Naturvernforbundet i Bærum utarbeidet i 2008 boken: «Snarveier til trivsel – en kartlegging av 150 grønne lunger i Bærum». Jeg bidro selv i arbeidet. 

Selve kartleggingen ble gjort i 2007, altså for 15 år siden. Boken blir i disse dager revidert. Så langt tyder det på at 20–25 prosent av de 150 grønne lungene har blitt berørt av utbygging eller bygget helt ned siden boken ble laget.

Jeg ble selv engasjert i å ta vare på grønne lunger da utbyggingsplanene for Skallum gård, mellom Bekkestua og Stabekk, lå på politikernes bord for drøyt 20 år siden. 

Det valgte alternativet, som mange politikere den gang kalte en «bevaring», førte til at 70 prosent av arealet ble bygget ned og forsvant som et grøntområde for lokalbefolkningen. 

Jan Schwencke har vært leder av Naturvernforbundet i Bærum.

Jan Schwencke har vært leder av Naturvernforbundet i Bærum.

På grunn av stadig mer utbygging rundt Bekkestua er erfaringen nå at det resterende arealet blir tråkket ned på samme måte som naturen på Kalvøya. 

Dette fordi skoler og barnehager bruker området flittig (og på en skånsom måte), men arealet er rett og slett blitt for lite.

Hvor er logikken? Jeg vet at det, dessverre, har mest med penger å gjøre.

Hvis utviklingen fortsetter, vil 50 prosent av de nevnte grønne lungene være ytterligere berørt av utbygging eller bygget helt ned i 2037. Det er bare 15 år til. Og det stopper sannsynligvis heller ikke der. Vil 75 prosent være bygget ned eller berørt i 2052?

Er det dette politikerne mener med prioritering av det grønne nærmiljøet? Og passer det godt inn i planene om det grønne skiftet? Har du svar på dette, ordfører Lisbeth Hammer Krog?

Med utbyggingen av Bekkestua Sør (langs T-banen mellom Bekkestua og Gjønnes) og Kleven-/Ballerud-området vil to store grønne lunger forsvinne. Med Bekkestua Have (trekanttomten Kleivveien/Bekkestuveien) og Gamle Ringeriksvei 30 vil det totalt bli over 500 nye boenheter i området. Mens de grønne lungene i nærområdet bortimot halveres i areal. 

Hvor er logikken? Jeg vet at det, dessverre, har mest med penger å gjøre – ikke verdien av kommende generasjoners opplevelser i et grønt nærmiljø.

Når det gjelder Stiftelsen utleieboliger i Bærums ønske om tomt til utleieboliger for ungdom, slår det meg at dette behovet kunne politikerne selv ha tenkt på ved utbygging av for eksempel de nevnte områdene ved Bekkestua. Men det løpet er vel kjørt? Eller?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.